Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Skrbi me operativna odstranitev dela ščitnice


Vprašanje:

Spoštovani,

prosim za nasvet glede odstranitve dela ščitnice. Star sem 68 let od leta 2014 opažam povečano ščitnico na desni strani. Zadnji pregled v tireološki ambulanti sem opravil leta 2020 v sklopu terminskih pregledov na vsakih nekaj let, oziroma ob pojavu povečanega nodusa. Postavljena diagnoza in indicirana operativna odstranitev desnega režnja ščitnice. Ker ob tem obstaja možnost poškodovanja glasilk in s tem posledične govorne težave, kot navaja zdravnik, imam pomisleke glede operacije . Zanima me, če je možno ščitnico uravnavati tudi brez odstranitve ?

Hvaležen vam bom za vsak nasvet.

Odgovor:

Spoštovani,

hvala za vaše vprašanje in zaupanje. Domnevam, da je delna odstranitev svetovana tudi zaradi nodusa, katerega niso mogli natančno opredeliti. Delovanje ščitnice se v večini primerov lahko ureja s pomočjo zdravil, je pa potrebno pomisliti na druge, "strukturne" bolezni, ki se zdravijo drugače. Vaš zdravnik vas je seznanil z možnimi posledicami operacije oziroma morebitnimi težavami. Ja, glasilke se lahko poškodujejo med intubacijo (anestezijo), med operacijo pa lahko pride do poškodbe laringealnega živca (po študijah do 2 % operacij), a je kot pri vsakem večjem dejanju v življenju potrebno razmisliti o dobrobiti (končnem učinku) in seveda riziku. Zaupajte svojemu zdravniku.

Lep pozdrav.
 Jurica Ferenčina, dr. med.

Aktiven

Jurica Ferenčina, dr. med.

Srce in ožilje Bolezni starostnikov Bolezni ščitnice Cepljenje Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal