Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Povišan holesterol


Vprašanje:

Pozdravljeni,

spodaj so vpisane moje vrednosti biokemijske preiskave - holesterol. Zanima me, ali moram pričeti z jemanjem zdravil, rada bi ga namreč znižala brez zdravil. Priporočali so mi, da napravim UZ vratnih žil. Kaj mi svetujete?

S-Holesterol 4.0 - 5.2 mmol/L 7.8, H S-Trigliceridi 0.6 - 1.7 mmol/L 1.9, H S-HDL-Holesterol > 1.6 mmol/L 1.2, L S-LDL-Holesterol 2.0 - 3.5 mmol/L 5.7 H.

Hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovani,

hvala za vaše vprašanje in zaupanje. Zdravil ponavadi ne uvajamo takoj, razen v primerih, ko je že prišlo do nekega srčno-žilnega dogodka (kap).
Najprej se je potrebno osredotočiti na tisto kar delamo narobe. Na holesterol vpliva predvsem življenjski slog - nezdrava hrana, premalo gibanja in stres. Ravno tukaj imamo vsi največ prostora za ukrepanje.
Seveda je potrebno upoštevati tudi druge dejavnike - starost, družinska obremenjenost, kajenje, povišan krvni pritisk in sladkor, ki vplivajo na odločitev o uvedbi zdravil, a je sprememba življenjskega sloga na prvem mestu.
V kolikor je opravljanje UZ vratnih žil priporočal zdravnik verjetno obstaja razlog za to in je v tem primeru del odločitev o zdravljenju.
Svetujem, da se vključite v referenčno ambulanto, kjer bo stanje redno spremljano.
Lep pozdrav.
 Jurica Ferenčina, dr. med.

Aktiven

Jurica Ferenčina, dr. med.

Srce in ožilje Bolezni starostnikov Bolezni ščitnice Cepljenje Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal