Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

UZ vratnih žil


Vprašanje:

Pozdravljeni,

stara sem 54 let, vitke postave in brez srčnih bolezni v družini. Že dolgo se zdravim za anksioznost - strahovi pred boleznimi so najhujši. Ker imam povišan holesterol sem samoplačniško opravila UZ vratnih žil. Sedaj me ves čas skrbi, da me bo kap, ko sem videla izvid: 2 mm obloge na žili, kar se mi zdi grozno veliko. Kontrolo imam čez dve leti - ali je to dovolj hitro?
Prosim še za vaše mnenje izvida: B-slika (mm) - DESNO LEVO ACC 6,9 7,0 ACI 4,0 4,9 VA 3,4 3,1 IM 0,6 0,6 PLAKI (ehografski opis): tanka fibrokalcinirana obloga je na sprednji steni v začetnem delu leve arterije carotis interne, je deloma lipidna, deloma kalcinirama obloga (tip 2,5). Debelina obloga je 2 mm in dolžina obloge 12,5mm. IZVID holesterola: skupni: 5,8 HDL: 1,79 LDL: 3,5 trigliceridi: 1,1.

Hvala.

Odgovor:

Spoštovani,

hvala za vaše vprašanje in zaupanje.

Niste omenila zakaj je opravljen ultrazvok? Ali se je kaj zgodilo? Karotidne plake po študijah najdemo pri 40 % »mlajše« populacije (pod 65 let), torej ne gre za redko zadevo. Gre za aterosklerozo oz. bolezen arterij, ki se pravzaprav začne takoj po rojstvu in predstavlja »staranje« ožilja, ki sčasoma postaja manj elastično. Poleg številnih znanih dejavnikov tveganja (kajenje, visok krvni tlak, visoke ravni LDL holesterola in krvnega sladkorja, genetska nagnjenost) na nastanek vpliva tudi stres.
Vsekakor je potrebno zdravljenje, ki temelji predvsem na ne-farmakoloških ukrepih: ne kajenje, telesna aktivnost 30 min dnevno, prehrana z manj maščob in soli, nadzor nad krvnim pritiskom in sladkorjem in tisto, kar je verjetno najbolj težko – izogibanje stresu in delo na lastni psihološki plati. Navajate delni izvid UZ, ki ne kaže da bi šlo za spremembo, ki bi pomembno vplivala na pretok krvi zato je kontrola čez 2 leti ustrezna. V kolikor boste bolj mirna, lahko kontrolo opravite tudi prej, a prosim dobro ocenite, kaj vam bo povzročalo večji stres – kontrole na 6 mesecev ali po shemi, ki je z dokazi podprta in jo priporoča stroka?

Lep pozdrav.
 Jurica Ferenčina, dr. med.

Aktiven

Jurica Ferenčina, dr. med.

Srce in ožilje Bolezni starostnikov Bolezni ščitnice Cepljenje Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal