Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Skrbi me nizek srčni utrip


Vprašanje:

Pozdravljeni,

zelo me skrbi moj nizek srčni utrip. Vsakič, ko grem k zdravniku in mi izmerijo pritisk ter utrip, je komentar zdravnika, da imam nizek srčni utrip, to je 49 utripov na minuto. Ko sem šla na zdravniški pregled zaradi službe, je bil komentar zdravnice zopet enak. Poleg tega sem izvedela, da je pametno, če si merim utrip, ko spim. To sem tudi naredila in ponoči imam utrip 39 utripov na minuto. Zdravnica je omenila, da je mlad fant z nizkim utripom dobil pacemaker in je bila potem njegova težava rešena. In, da se lahko zgodi, da bi med spanjem enostavno za vekomaj zaspala. No, vse skupaj me je zelo pretreslo. V družini sta že moj oče in stric umrla zaradi srčne kapi.
Sicer sem odličnega zdravja, srce pa me resnično skrbi. Imam 42 let, se zdravo prehranjujem, redno gibljem, imam 4 kg preveč: 171cm in 67 kg. Kakšen pregled lahko opravim? Kaj lahko naredim? Vesela bom vašega odgovora. Hvala in lep pozdrav

Odgovor:

Spoštovani,

razumem vašo zaskrbljenost, še posebej, ko se omenja pacemaker, oziroma srčni spodbujevalnik. Srčno frekvenco pod 60 utripov na minuto imajo številni zdravi ljudje, predvsem tisti, ki so športno aktivni. Srce športnikov je v takšni kondiciji, da z manjšim številom utripov zadošča potrebam telesa. V nočnem času so potrebe manjše in je zato tudi nižji utrip. Težav, ki bi lahko bile povezane z nizkim utripom, ne omenjate (omedlevica, kratka sapa, tiščanje v prsih), kar ne kaže, da bi bilo kaj narobe.
Vaša telesna teža je povsem normalna in me veseli, da skrbite za svoje zdravje.
Pri osebah s srčno frekvenco pod 60 na minuto načeloma opravimo EKG s katerim ugotavljamo, ali je počasnejši utrip posledica bolezni srca, in osnovne preiskave krvi (hemogram, krvni sladkor, elektroliti, ščitnični hormoni). Verjamem, da imate odličnega družinskega zdravnika, s katerim se vedno lahko pogovorite in zadeve tudi uredite.

Lep pozdrav.
 Jurica Ferenčina, dr. med.

Aktiven

Jurica Ferenčina, dr. med.

Srce in ožilje Bolezni starostnikov Bolezni ščitnice Cepljenje Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal