Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Osamljeni najstnik


Vprašanje:

Pozdravljeni,

sin je star 16 let. Do konca petega razreda je bil povsem normalno družaben. Od šestega razreda dalje pa se je začel zapirati in je bil do konca OS čedalje bolj osamljen. Razen enega sošolca, ki ga je klical predvsem, ko je od njega kaj rabil, nima nobenega prijatelja. V šoli je bil ves čas tiho, nanj pa se je s posmehovanjem »spravljalo« kar nekaj sošolcev. Sedaj je v prvem letniku srednje šole. Upal je na nov začetek in je pri pouku bolj aktiven, tudi do sošolcev, ki pa ga ne sprejemajo najbolj. Odkril je tudi, da se za njegovim hrbtom norčujejo iz njega. Ima posebne interese, ki jih nihče v razredu nima. Opažam, da je občasno razdrazljiv, ima občasne izbruhe jeze - žali družinske clane. Razumemo, da je v stiski in ga zato vsi toleriramo. Razmišljam, da bi mu poiskala psihoterapevtsko pomoč. Če je v OS imel pristop, da je neviden, je sedaj preveč glasen in zato za vrstnike moteč, tečen. Šolanje od doma mu je v redu, saj imam občutek, da se stikov z vrstniki boji. Lepo prosim za navet, kako mu lahko pomagamo.

Hvala.

Odgovor:

Pozdravljeni,

hvala za pismo in opis situacije, ki vključuje tudi že vašo povsem primerno presojo. Tako v tistem delu, ko opisujete sinovo socialno mrežo, okrnjene možnosti za tešenje psihičnih potreb, škodljivost vedenj, ki jih je deležen, kot tudi glede njegovih ponesrečenih poskusov, da bi bil v krogu vrstnikov sprejet (neviden oz. glasen) in se uspel uveljaviti, ter nezadovoljstva, ki se manifestira v obliki jeze in odraža njegovo stisko.

Glede na to, da gre za področje sprejetosti in da kljub uvidu v situacijo in poskusih, da bi se stiska zmanjšala oz. da bi dosegel zadovoljstvo, ostaja na nek način nesrečen, je smiselno poiskati psihološko ali psihoterapevtsko pomoč.

Lep pozdrav.
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal