Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Hči se hoče v jezi udariti


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni,

imam vprašanje vezano na tematiko vedenja otrok. Moja hči je stara tri leta in se velikokrat v trmi, ko česa ne doseže in ji vzamemo fizičen objekt nad katerim bi se lahko znesla (npr. pri večerji, ko poje in se odloči, da bi polivala pijačo iz kozarca po mizi, pa ji kozarec vzamemo in seveda tudi krožnik ali vilico, ker bi ju potem iz jeze vrgla po tleh) potem velikokrat želi znesti nad sabo, naprimer da se želi z rokami udariti po čelu. Takrat se jo trudim objeti in ji hkrati ne dovoliti, da bi se tepla. Ko se razjezi, reče, da naju z možem ne mara. Imamo nekaj knjigic o čustvih in ji včasih, ko je jezna in trmasta prinesem knjigico pokazat, in ji rečem, da je takšna kot Suzi v knjigici (rdeča in divja, ker hoče piškote), potem se zamoti in pomiri. Ne vem, pa kako učinkovito dolgoročno pristopiti, če se hoče v jezi udariti.

Hvala za nasvet.

Odgovor:

Lepo pozdravljeni,

dobro je, da ste tako senzibilni in pozorni na hčerkino vedenje, da ga ne zanikate ali minimalizirate, in tudi vaše ravnanje do hčerke je ustrezno - razumevajoče, ljubeče in podporno. Z dodatno kaznijo ali s fizičnim nasiljem, ki ju omenjate, bi se njena stiska lahko še poglobila in izrazila v destruktivni obliki. Prav tako bi bilo neustrezno ali celo škodljivo morebitno kritiziranje, očitanje, žaljenje, grozenje, pogojevanje in drugo razdiralno vedenje. Poleg osredotočenosti na samo ravnanje v danem trenutku, in vzpodbujanje hčerke, da se sprejema, pa je seveda pomembno tudi njeno siceršnje zadovoljstvo v odnosih (doma, pri starih starših, v vrtcu – zelo bi bila smiselna vključitev, v primeru, da vrtca še ne obiskuje), aktivnostih, vsakdanjih situacijah ...

Njeno jezo je namreč moč razumeti kot odraz nezadovoljstva, frustracije, obenem pa tudi nemoči v situacijah, na katere želi vplivati, ker seveda ne more o tem odločati ona, to težko sprejme in poskuša s svojim vedenjem vendarle doseči zadano. Pri tem je seveda dobro, da tega ne doseže, da torej ne popustite v svoji odločitvi, saj se bo vedenja še pogosteje posluževala v primeru, da se ji bo izkazalo za učinkovito, da ji bo torej prinašalo, kar zasleduje. Obenem pa ji z iskanjem novih izbir lahko pomagate, da razvije bolj učinkovite načine s katerimi bo ustrezneje izrazila svoje želje in potrebe.

Z lepimi pozdravi.
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal