Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prisilna hospitalizacija zaradi motenj hranjenja


Vprašanje:

Pozdravljeni,

zanima me, kdaj lahko psihiater poda predlog za prisilno hospitalizacijo (poslabšanje motenj hranjenja). Zaradi motenj hranjenja, samopoškodovanja in še nekaterih drugih težav sem že mnogo let obravnavana pri psihiatrih in bila večkrat na bolnišničnem zdravljenju. Kakšno leto nazaj sem bulimijo spravila nekako pod nadzor (nisem se več prenajedala in bruhala ter jemala odvajal večkrat na dan). Ves čas bulimije sem imela povečano telesno težo, od začetka korone, pa sem prenehala jesti. V roku nekaj mesecev sem iz 68 kg prišla na 51kg. Že na zadnjem pregledu mi je psihiatrinja grozila s prisilno hospitalizacijo, če se stanje ne izboljša, saj imam zaradi dehidracije ponavljajoča vnetja ledvic in kri v urinu, moji krvni izvidi pa tudi niso najboljši (znižan kalij, znižana folna kislina v krvi, nizek holesterol in pa povišan bilirubin- moje beloočnice so rumene, za kar je osebna zdravnica rekla, da je posledica stradanja). Konstantno izgubljam zavest, imam mravljinčaste dlani, vrti se mi in težko opravljam kakršne koli obveznosti. Spim 3ure, če imam srečo, moje srce pa vsakič ko vstanem podivja. Predpisane imam Ensurje, vendar jih ne pijem. Ne morem se spraviti jest, saj se redim samo, ko se približam hrani. Jem povprečno 2-krat na teden, da utišam domače, vendar pa potem bruham in zlorabljam odvajala. Moj cilj je bil priti na 47 kg, vendar sem pri 4 9kg še vedno debela, tako da sem ciljno težo spet znižala, čeprav dvomim, da bo teža sploh kdaj dovolj nizka. Najbolj me je strah, da se bom spet začela prenajedati in bruhati in bom spet dosegla ogabnih 80kg. Tega me je na smrt strah. Glede na to, da sem še vedno debela in nimam premalo kil, me zanima če mi lahko odredi zdravljenje v bolnici prez privolitve, saj nima razloga da me ponovno hospitalizira.

Lep pozdrav.

Odgovor:

Pozdravljeni,

menim, da ste življenjsko ogrozeni, saj ste hitro izgubili veliko kg.Menim tudi, da se tega zavedate!
Torej ni pravo vprašanje, ali vas lahko prisilno hospitalizirajo, kar je sicer po zakonu dopuščeno, ko nekdo ogroža svoje ali tuje življenje, temveč ali želite živeti ali umreti!!!
Vedeti morate, da vam bo občutek vedno govoril, da ste debeli, ne glede na telesno težo (to je jedrni problem motenj hranjenja), vaš razum pa ve, da to ni res! Želim vam, da poslušate razum in potem bo tudi skrb glede prisilne hospitalizacije odveč!

Lep pozdrav in vse dobro.

asis. dr.  Karin Sernec, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Karin Sernec, dr. med.

Motnje hranjenja

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal