Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bakterija Helicobakter pylori in rak


Vprašanje:

Interna medicina Spoštovani! Stara sem trideset let. Imam težave z želodcem in me je moja zdravnica napotila na pregled h gastrologu. Tam so mi odkrili bakterijo in vnetje želodca. Drugih izvidov še nimam. Zanima pa me, če je ta bakterija škodljiva. In če res povzroča raka. Predpisali so mi zdravila Ultop, Fromilid, Hiconcil in en mesec po tem še dihalni test. Nimam še otrok in me zanima, kako bi se obneslo, če bi bila noseča. Marija Š.

Odgovor:

Spoštovani,
Bakterija Helicobacter pylori je glavni povzročitelj kroničnega aktivnega gastritisa, ali vnetja želodčne sluznice (tip B). Okoli 95 % bolnikov , ki zbolijo za ulkusom dvanajstnika je pred tem okuženih s to bakterijo. Tudi številni bolniki z ulkusom želodca so okuženi s to bakterijo, izjema pa so tisti, pri katerih je ulkus posledica jemanja nesteroidnih antirevmatikov. Odstranitev ali eradikacija bakterije znatno zmanjša tveganje ponovnega pojava ulkusa dvanajstnika. Tveganje, da bo nastal rak želodca je zvišano pri bolnikih okuženih z bakterijo Helicobacter pylori.

V gospodarsko nerazvitih deželah je infekcija s to bakterijo zelo pogosta, v gospodarsko razvitih deželah pa redkejša. V starosti 30 let računajo, da je tu okuženih 20 % ljudi, v višji starosti odstotek okuženih raste. Večina okuženih nima težav in posebno zdravljenje ni potrebno.

Posledica okužbe je vnetje sluznice želodca različne jakosti in povzroča različno velike težave. Bolnik ima lahko tudi ulkus. Če nastane ulkus ali ob hudih težavah zaradi vnetja sluznice lahko predpišemo zdravila za eradikacijo. Ta naj bolnik jemlje en teden.

Zdravila pa ne smejo jemati ženske, ki so noseče, še zlasti ne v prvih mesecih nosečnosti. Nič posebnega se ne zgodi, če so okužene ženske noseče, takih je veliko in kljub okužbi rodijo zdrave otroke.
Uspeh eradikacije lahko preverimo z 13 C urea dihalnim testom.Dokazana je povezava med okužbo z bakterijo Helicobacter pylori in razvojem raka želodca, vendar to ni edini dejavnik, ki vpliva na nastanek raka želodca.
Kljub vsemu povedanemu pa ne obstaja splošni predpis oz. dogovor, da je treba vse okužene zdravilo z antibiotiki, da bi preprečili delovanje enega od dejavnikov, ki vplivajo na razvoj raka želodca.

Lep pozdrav!
prof. dr. sci. Igor Križman, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. sci. Igor Križman, dr. med.

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.