Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Redko blato


Vprašanje:

Spoštovani,

približno tri mesece opažam, da je moje blato precej redko, ne morem reči, da imam diarejo, vendar blato že dlje časa ni kompaktno. Sicer vsako dan ali drugi dan (vedno zjutraj) redno odvajam. Opažam tudi pogoste vetrove, sicer je res, da pojem precej stročnic. Vljudno prosim za vaše mnenje. Družinska anamneza: oče je imel črevesnega raka. Moja starost 40 let.

Hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovani,

prav je, da ste pazljivi, kako deluje vaše telo. Glede na družinsko anamnezo, bi brez panike predlagal pregled blata na kri. Če bi bil izvid v redu, si ne bi delal skrbi. Je pa v navadi, da pri potomcih bolnika z rakom črevesa predlagamo koloskopijo že pri 40 letih, kar je tudi vaša starost.

Glede redkega blata se opazujte naprej. Kakšna hrana vpliva na spremembo? Lahko oddate blato za ugotovitev prebavljenosti posameznih sestavin hrane. Ste morda v stresu in to povzroča hitrejšo prebavo? Se bojite raka, ker ga je imel oče?

Pogovorite se s svojim zdravnikom. Začnite pa enostavno - pregled blata na kri in nato po nasvetu vašega osebnega zdravnika naprej!

Lep pozdrav.

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.