Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Spremembe na vratnih arterijah


Vprašanje:

Spoštovani,

na UV pregledu vratnih žil so mi zaznali zadebeljena IM v levem bulbusu, do 1.1 mm – začetne spremembe. Svetovali so mi agresivno obvladovanje dejavnikov tveganja. Osebni zdravnik mi je nato predpisal statine + aspirin protect (čeprav nimam težav s holesterolom). Sem v velikih dvomih, če je to pravilna diagnoza, predvsem zaradi stranskih učinkov.

Menite, da je diagnoza ok oziroma, kaj predlagate?

Hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovani,

največji problem človeštva so spremembe na žilah od znotraj. Temu procesu pravimo ateroskleroza. Če le te ne bi bilo, bi bili mi večni. Očitno ste imeli vi že nek problem, zato ste odšli na preiskavo, ki je že dokazala to bolezen. Če so spremembe na vratnih arterijah, so prav gotovo tudi prisotne drugje. Ne moremo se torej več slepiti, da te bolezni nimamo.
Torej, pri vas ne gre samo za preventivo, ampak že za kurativo in je potrebno vse narediti, da ohranimo arteriosklerozo na tej stopnji, da ne bo napredovala. Čas brez ukrepanje bo naredil samo napredovanje sprememb na žilah. Mi pa želimo, da stanje žil ostane vsaj takšno, kot je danes. Mi nimamo dimnikarja, da bi od znotraj žile počistil. To moramo narediti z zdravili in načinom življenja. Saj tudi šport, tek, kolo so nevarni, saj lahko imamo zlome. Tako pa tudi zdravila ne samo zdravijo, ampak imajo tudi stranske učinke, vendar je vodilo zdravljenja z zdravili, da mora biti korist za zdravje večja od škode, ki bi jo zdravila lahko naredila. Moto je: VEČ KORISTI KOT ŠKODE.

Vprašanje je, ali je vam že potrebna terapija?! Torej, žila je okrogla. Na preseku je premer kroga tisti, ki določa pretok skozi žilo. Presek je Pi x r na 2. Če premer za 1/2 zmanjšamo, se pretok 4-x zmanjša. Če se je vam žila naplastila za 1,1 mm od znotraj, je polmer manjši za 1,1 mm, premer pa za 2,2 mm. Pomembno je, kolikšen je notranji premer/polmer žile. Pri večjih žilah takšno zmanjšanje ni problem, pri manjših pa je velik problem.
Vsekakor ne smete zakopati glavo v pesek, ampak pogledati problemu v oči in nekaj spremeniti. Dosedanji način življenja vam je naredil posledico. Pa ni vse samo problem procesa staranja, ki.mu vsi zapadamo. Po možg kapi, po srčnih infarktih .... avtomatsko dobimo dve zdravili, nekaj za nižanje mašcob v krvi in nekaj za redčenje krvi. Namen je ustaviti proces ateroskleroze. Če imamo že enkrat tak dogodek, je verjetnost za ponovni tak dogodek veliko večja, kot pred tem, ko dogodka še ni bilo, saj prvi dogodek dokazuje zamašeno žilo oz. aterosklerozo.
Ne bojte se teh dveh zdravil, saj bo korist večja od škode. Posvetujte se z izbranim zdravnikom, poiščite malo po Googlu, uporabite zdrav razum in logiko in vedeli boste, kaj je prav. Zdravniki ne delamo večnosti in nemogočega, ampak samo pomagamo, da bo tisto, kar nam piše v genih, prišlo do izraza, da ne bomo umirali predčasno. Odločamo pa sami.

Lep pozdrav.


 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.