Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Viroza, ki je prešla v pljučnico


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Rada bi vam postavila vprašanje, ki zadeva mojega očeta. Star je 60 let in se je zadnja dva tedna slabo počutil, bolele so ga mišice in grlo, imel je vročino in malo težko je dihal. Ker je težko tudi vstal iz postelje, ga je prišel pogledati dežuren zdravnik, ki je zaključil, da ima virozo. Tu se postavi moje vprašanje, ali lahko zdravnik brez krvnega izvida zaključi, da ima virozo?  Čez dva dni se je namreč izkazalo, da ima pljučnico. Zanima me strokovno mnenje, zakaj ni bila odvzeta kri za hemogram in CRP, da bi stanje že prej ugotovili?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Odgovor:

Spoštovani!

Viroze imajo tipične znake. Govorimo o malo povišani temperaturi, o bolečinah v mišicah in sklepih, utrujenosti in znakih s strani sluznic (nahod, suh kašelj, vnete oči). Seveda se lahko viroza v približno enem tednu spremeni oz. poslabša v pljučnico, ki se klinično pri avskultiranju nad pljuči ne sliši ali zelo malo sliši. Zdravnik je na hišnem obisku, kjer nima s sabo laboratorija, očitno odločil, da je viroza. Ne vem, koliko je bil oče klinično prizadet. Ker ni bilo boljše, ste verjetno uredili odvzem krvi. Kri tudi ni pokazatelj pljučnice, ampak preko nje in CRP ugotavljamo težo bolezni. Merodajna preiskava je RTG pljuč. Virusne, atipične pljučnice so zelo zahrbtne. Če ne pride po prvi oceni do izboljšanja, je potrebna kontrola in ponovna presoja.


Lep pozdrav.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.