Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave z zdravjem


Vprašanje:

Spoštovani!

stara sem 24 let in zadnjih šest mesecev imam težave z zdravjem. Začelo se je, ko sem nekaj mesecev aktivno trenirala v fitnesu in izgubljala kilograme, po priblizno petih mesecih sem zbolela, kakor še nikoli preje v življenju. Bolela so me pljuča, nisem se mogla izkašljevati in imela sem dva tedna vročino. Zdravnica mi je poslušala pljuča in rekla, da je vse v redu. Nato sem bila pol meseca zdrava in potem sem zopet zbolela in zopet so me bolela pljuča in grlo. To se mi od takrat konstantno pojavlja (vsak mesec zbolim 1x do 2x), še posebno, če se ukvarjam s športom, takoj zbolim. Sem kadilka, v zadnjem letu, dveh, pokadim približno škatlico cigaret na dan. Moram pa tudi poudariti, da sem ravno po tisti hudi bolezni navadne cigarete zamenjala z elektronskimi cigaretami. Ne vem, koliko to vpliva na moje zdravje in ne vem, kaj storiti, saj mi zdravnica ne zna nič povedati!

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani!

Kajenje zmanjša obrambne mehanizme pljuč, zato so okužbe dihal lahko bolj pogoste. Dolgoletno kajenje povzroči kronični (obstruktivni) bronhitis in raka pljuč.
Glede na to, da elektronske cigarete ne gorijo, naj bi bile nekoliko manj škodljive za pljuča. Vendar so vse oblike kajenja škodljive in jih odsvetujemo.
Poslušanje pljuč (avskultacija) ni vedno zanesljiva metoda za ugotavljanje pljučne bolezni. Lahko je izvid normalen, a gre lahko kljub temu za (resno) pljučno obolenje.
Če se vam težave s pljuči v zadnjih šestih mesecih ponavljajo, svetujem, da vas vaša zdravnica pošlje k pulmologu.


Lep pozdrav!
prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Neaktiven

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Astma in KOPB, bolezni pljuč

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.