Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pilonidalni sinus


Vprašanje:

Spoštovani!

Že nekaj časa imam težave s pilonidalnim sinusom. Star sem 21 let in po priporočilih zdravnikov sem se v vaši kliniki opravil specialistični pregled. Težave so v predelu pod trtico, ko se vnetje predre ven izteka krvav izcedek. Težave so se prvič pojavile že leta 2018, vendar osebni zdravnik ni prepoznal težav in me je na pregled napotil šele po tretjem obisku. Vem, da okrevanje po operativnem posegu traja kar nekaj časa, predno se rana zaceli. Obstaja tudi velika možnost komplikacij. Ker sem dokaj velik fant, bi bila rana posledično velika. Problem je, da želim v Sloveniji redno zaključiti študij in že s septembrom oditi študirat v tujino. Do takrat si želim, da bi se rešil teh težav. Po pridobitvi nekaterih mnenj vaših stanovskih kolegov, sem tudi na vaši spletni strani opazil, da izvajate laserske operacije pilonidalnega sinusa. Med brskanjem po teh informacijah sem naletel tudi na različne študije vaših kolegov iz tujine, ki uporabljajo to tehnologijo. Ena izmed njih je iz medicinske fakultete v Zagrebu. V vaši kliniki so me res prijazno sprejeli, obravnavali in mi posredovali vse potrebne informacije. Problem je v tem, da imam velik strah pred operativnim posegom in dolgotrajnim okrevanjem. Rana, ki bi ostala odprta po operaciji bi bila namreč dolga 7 cm in široka 2 cm. Problem so obveznosti, ki jih imam na fakulteti, saj bi dolgotrajna odsotnost povzročila nenadomestljivo škodo in zamik šolanja. Datuma operacije mi iz vaše klinike še niso posredovali. Laserska operacija bi zame predstavljala manj invaziven poseg, kljub temu pa je verjetnost popolne ozdravitve s takim posegom glede na rezultate iz tujine velika. Vaši kolegi mi je takrat niso omenili, bi pa bil pripravljen takoj opraviti takšen poseg v vaši kliniki. To bi mi bistveno olajšalo težave, saj se ravno sedaj med izpitnim obdobjem soočam z bolečim sedenjem ob večurnem študiranju pravne literature. Upam, da mi lahko podate nekaj več informacij glede laserskega posega in primernosti glede na mojo diagnozo. Najlepša hvala za informacije.

Prijazen pozdrav!


Odgovor:

Spoštovani,

veseli me, da ste se obrnili na nas. Seveda imamo v hiši laser, ki pa je večnamenski aparat. Res je opisano, da se z laserjem operira tudi pilonidalni sinus, vendar je to samo eden od načinov rezanja tkiva in ustavljanja krvavitve. Mislim, da je pametno, da odločitev prepustite zdravniku. Vidim, da ste si na internetu ogledali vse mogoče. Ob taki ponudbi grozljivih predstav verjamem, da vas je strah, kirurgi pa na to gledamo malo drugače. Na naši kliniki skušamo izbrati tak poseg, ki bo, če je le mogoče, bolnika pozdravil. Srečujemo se namreč s številnimi bolniki, ki so bili operirani v različnih ustanovah, največkrat z željo po najboljšem kozmetičnem efektu, pa so se težave ponovno in ponovno ponovile.
Tudi, če bi šlo za odprto tretiranje, ki je še danes zlati standard in zagotavlja v visokem procentu popolno ozdravitev, to ni vredno strahu. Odprta rana se lepo celi, sploh ni boleča, potrebno je samo menjavanje vložkov zaradi skrbi za higieno. Seveda zdravljenje nadziramo in po potrebi (predvsem, če gre za divje meso) rano lapiziramo ali ostrgamo hipertrofične granulacije.
Na pregledu vas sicer nisem videl, vendar menim, da so vam naši kolegi ponudili najboljšo izbiro. Kot sem že rekel, je uporaba laserja pri zdravljenju sinusa najpogosteje izbira, ki želi najboljši kozmetični efekt. Po mojem mnenju ima radikalnost in popolna ozdravitev vseeno prednost pred lepotnim izgledom v tem predelu. Lahko pa vam zatrdim, da so brazgotine v tem predelu nežne in da čez čas tako zbledijo, da jih komaj opazimo. Velikost rane pri tem sploh ni pomembna, je pa odvisna od razvejanosti fistulnih kanalov pri posameznem bolniku. Želim vam, da se prav odločite in vas prisrčno pozdravljam.


prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.