Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Vnetje in težave po kolonoskopiji


Vprašanje:

Pozdravljeni,

star sem 60 let. Po  SVIT priporočilu sem dobil napotnico za kolonoskopijo in jo pri vas v decembru opravil na dogovorjeni datum. Sam poseg je bil precej boleč, še posebno na koncu posega, kjer je bil najden in v celoti odstranjen polip 5-7 mm velik polip. Po priporočilu sem se 3-4 dni držal prehrane, ki mi je bila svetovana. Ko sem šel čez nekaj dni na normalno prehrano, sem ponovno začutil, zelo močno, kratko, odsekano bolečino pri premikanju v črevesju.
Na podlagi tega sem šel k svojemu izbranemu zdravniku, ki me je naročil laboratorij in na podlagi izvida napisal napotnico. S tem in z izvidi kolonoskopije sem se odpravil na UKC abdominalno kirurgijo, kjer so mi po pregledu krvi predpisali zdravila proti okužbi, s kontrolo naslednji dan.
Naslednji dan so me napotili še na RTG, UZ in CT. Dobil sem diagnozo: vnetje na mestu odstranjenega polipa. Naslednji dan so me naročili na kontrolo na Polikliniki. Na tej kontroli ni bilo posebnosti ni bilo, s poudarkom, da sem bil ponovno na redki in tekoči prehrani po nasvetu zdravnika, ki je tudi napisal navodila izbranemu zdravniku glede dodatnih antibiotikov in kontrole krvi. Čez 3 dni sem opravil pri osebnemu zdravniku pregled krvi, (bil je brez velikih posebnosti) in nadaljeval z jemanjem teh dodatnih tablet. Ves ta čas sem še vedno na tekoči in izbrani prehrani, ker imam še vedno občasno "opominjanje" na mestu, kjer je bil odstranjen polip. Kdaj, po vašem mnenju , lahko nadaljujem z bolj normalnim prehranjevanjem in kaj naj storim, če se potem ponovno pojavi nelagodje oziroma bolečina na mestu odstranjenega polipa?

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

veseli me, da so vam odstranili dokaj velik polip in s tem preprečili, da bi se razvijal naprej in morda tudi spremenil v zločesto spremembo. Polip je bil odžgan z električno zanko, ki je prerezala pecelj polipa, seveda pa se toplota električne zanke prenaša tudi v okolico tako, da je bila nadražena tudi stena črevesa, kar je povzročilo vnetje. Neprijetno reakcijo ste seveda čutili in jo spremljali. To je nekaj pričakovanega. Če želimo polip odstraniti, moramo to delati na tak način. Verjamem, da ste bili zaskrbljeni in ste iskali pomoč naprej. Najbolj enostavno bi bilo, če bi jo poiskali pri nas, kjer je bil poseg opravljen. Drugi zdravniki, ki niso vedeli natančno, kaj je bilo narejeno, so predlagali številne preiskave, ki po mojem mnenju niti niso bile nujne. Potrebno bi bilo samo skrbno klinično sledenje, počitek in pazljivost pri prehrani. Če bi prišlo do hujšega draženja trebušne stene,, bi dober klinik to lahko s pregledom ugotovil. Mislim, da je pametno, da se opazujete in glede na izboljševanje stanja, kar nedvomno sledi, tudi ukrepate. Postopoma se boste bolj mobilizirali in pričeli uživati normalno hrano.
Upam, da kljub dolgotrajnim postopkom in preiskavam niste izgubili zaupanja v zdravstvo ali še celo ne zaupanja v našo ustanovo.
Glede na odstranjeni polip, je pametno, da upoštevate navodila kot jih priporočajo internisti gastroenterologi – redne kontrole pri gastroenterologu in koloskopija vsaj na dve leti, v primeru težav, predvsem krvavitev, pa tudi prej. Če je bila histološka slika odstranjenega polipa adenom z displazijo, je vsekakor potrebno, da o tem obvestite svoje bližnje sorodnike (starše, če jih še imate, brate in sestre ter otroke, ki naj se preventivno pregledajo v starosti 40 let in več).

Lep pozdrav!


prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.