Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kronični gastritis


Vprašanje:

Spoštovani,

prosmi za vaše mnenje  glede kroničnega gastritisa, ki so mi ga ugotovili ob kontrolni gastroskopiji leta 2014. Tedaj je bila ugotovljena tudi prisotnost bakterije Helicobacter Pylori, ki je bila po trikratni antibiotični terapiji odstranjena. Prisotnost bakterije Helicobacter Pylori je bila ugotovljena ponovno v letu 2016. Vsa ta leta, torej šest let, vsakodnevno jemljem zaviralce protonske črpalke. Stanje se ne izboljšuje, prej sem imel občasne bolečine v predelu želodca, sedaj so bolečine vsakodnevne. Sicer imam apetit, vsaka hrana mi diši.
Kakšno je vaše mnenje glede dolgotrajnega jemanja zdravil za zaviralce protonske črpalke? Ali obstajajo še kakšna zdravila za zdravljenje gastritisa?

Zahvaljujem se vam za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

imate pogost zdravstveni problem. Niste mi napisali, ali ste 2016 rešili problem glede bakterije Helicobacter Pylorije. Vsekakor vam svetujem, da greste ponovno na gastroskopijo. Zakaj? 10 % gastritisov je povzročenih z bakterijo. Drug problem je refluks, vračanje kisline iz želodca v požiralnik, temu pravimo GERB. Danes velja, da je bakterijo Helicobacter Pylori potrebno zdraviti, tudi, če ne dela simptomov. Obratno pa brez prisotne bakterije gastritis tako in tako zdravimo, a če zdravila ne pomagajo in z gastroskopijo izključimo druge vzroke, moramo zdravila večati do takšne doze, da pomaga. Po gastroskopiji vam bodo svetovali. Nekaj pa ne smete pozabiti, namreč na prehranske ukrepe. Izogniti se morate hrani, ki vam dela težave. Kar pogumno na preiskavo.

Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.