Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Putika


Vprašanje:

Star sem 55 let, težave imam s koleni in sklepih prstov na nogah, ki mi močno otekajo ter me bolijo in pečejo. Večkrat moram poiskati zdravniško pomoč. Vsako leto se težave pojavljajo izmenično na levi in desni nogi, vendar po nekaj tednih ali mesecu dni popustijo. Toda zdaj bolečine sploh ne popustijo več. Zdravnik mi je dal štiri injekcije, jemljem tablete proti bolečinam, vendar nič od tega ne pomaga. Zdravnik mi ni nič povedal o tem, za kakšno bolezen gre. Ali bi bila potrebna kakšna dieta? Vsa hrana (meso in zelenjava), ki jo uživam, je pridelana doma. Vsak dan je jedilnik drugačen. Kadil nisem nikoli, včasih spijem kak kozarček dobrega vina ali vrček pivo. Vseskozi sem delal kot fizični delavec v velenjskem rudniku in sem že upokojen. Vedno sem delal, zdaj pa sem živčen, ker marsičesa ne zmorem postoriti. Znanci in sosedje pravijo, da je to putika. V knjigi Domači zdravnik prebral, da se v telesu nakopiči preveč sečne kisline. Kako naj jo odpravim? Menda je to bolezen možno ozdraviti. Ne vem, ali to drži ali ne. Morda bi o tem lahko pisali v prilogi vaše revije, saj bi to koristilo tudi ostalim bolnikom. Če mi bo odgovoril kak vaš zdravnik, mu bom iz srca hvaležen. Še enkrat lep pozdrav, bralec Jože.

Odgovor:

Spoštovani gospod Jože,

sodeč po opisu težav v vašem pismu, bi rekla, da gre verjetno res za putiko. To lahko ugotovimo, če ima bolnik poleg zelo bolečega vnetja sklepov tudi povišano raven sečne kisline (urata) v serumu. To preiskavo je treba opraviti večkrat, ker je lahko pri samo eni preiskavi urat v serumu normalen. Do putike oziroma vnetje sklepov zaradi kopičenja kristalov sečne kisline na sklepni ovojnici le redko pride, če so vrednosti serumskega urata normalne. Z vašim izbranim zdravnikom se dogovorite, da vas bo napotil na to preiskavo.

Bolniki s putiko − bolezen je pri moških devetkrat pogostejša kot pri ženskah − imajo največkrat povečano telesno težo in druge presnovne motnje, denimo povišano raven holesterola ali sladkorno bolezen. Nič niste napisali, kako je z vašo težo. Pri putiki je treba omejiti vnos beljakovin živalskega in tudi rastlinskega izvora v telo ter se izogibati hrani, bogati z oksalati. S tem je mogoče zmanjšati pogostnost napadov bolečih vnetij sklepov, ki jih lajšamo z močnimi protivnetnimi zdravili. Izločanje sečne kisline z urinom pospešimo z zdraviliin jih je treba pravilno odmeriti, glede na vrednosti serumskega urata, ki naj bi bil na spodnji meji normalne vrednosti. Zdravila predpisujemo previdno, saj lahko vsako hitro nihanje vrednosti sečne kisline povzroči napad artritisa.

Lep pozdrav!


 dr. Tina Sentočnik, dr. med.

Dosegljiv preko telefona

dr. Tina Sentočnik, dr. med.

Diete in hujšanje

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.