Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Jeza in nemoč


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Marsikdaj bi rada kateri osebi povedala, kar ji gre, pa ne upam. Vse življenje sem zelo neodločna. Zablokiram na celi črti. In potem se dobesedno sama sebe žrem do onemoglosti, tudi tako daleč, da ne morem opravljati vsakdanjih stari, ker nisem zbrana in sem povsem brez energije. Počutim se brez moči in jeza se mi nabira zaradi tiste osebe in mene. Ker me v prihodnje čaka kar nekaj soočenj z osebami, ki bi jim rada povedala svoje mišljenje in pa kar nekaj odločitev, me je groza že v naprej. Kako se naj soočim s temi strahovi?

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Pozdravljeni,

zahvaljujem se vam za sporočilo in opis situacije s katero se soočate. Povsem razumljivo je, da se v zapisu osredotočate zlasti na svoje počutje, na čustva in telesni odziv, saj ga najbolj zaznamo, zlasti ko je simptomatika intenzivna. Vendar pa sta to tisti dve komponenti našega celostnega vedenja na kateri nimamo neposrednega vpliva, zato je za prevzem nadzora potrebno najprej ozavestiti zlasti način razmišljanja, pogled nase, na druge, na situacijo … uvideti, katere so tiste zaznave, ki vam onemogočajo drugačno delovanje, in kako jih lahko oblikujete na način, s katerim boste dejansko dosegli želeno ravnanje. Slednje je namreč odraz naših prepričanj. Spremembe se tako ne zgodijo same po sebi, temveč zahtevajo, da na tem delamo.

Ob soočenjih pa je vedno dobro postaviti v ospredje odnos in presojati izbrana vedenja z vidika, kaj je dobro za odnos oziroma z izbiro katerih vedenj, bi ga tvegali poškodovati ali izgubiti, in bi se zato slabo počutili oziroma bili nesrečni. Mi sami namreč izbiramo in smo odgovorni za to, kaj in kako povemo, ni pa nato več v naši moči, da bi lahko vplivali, kako to drugi sprejme in se odzove.

Lepo vas pozdravljam.
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal