Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Vnuk in babica


Vprašanje:

Pozdravljeni,

imam vnuka stara štiri in sedem let. Zadnjih nekaj mesecev opažam, da se je najin odnos s starejšim vnukom začel krhati. Prej ljubeč, pozoren otrok ne zna več pozdraviti, reči prosim in hvala. Ne znava se več pogovarjati, če ga na kaj opozorim, grozi, da bo odšel domov, da me nima rad ipd. Bratcu nagaja, vzame mu stvari s katerimi se igra, pri igranju zunaj ga spotika, posune, če le more ga prijema za ušesa, kar malega zelo moti in igranje notri ali zunaj, ko so na obisku , se običajno konča z dretjem. Ko sem ga včeraj prosila za pomoč pri obiranju sadja, se sploh ni zmenil za to, ko pa je videl brata na lestvi kako pomaga, je takoj pritekel in ga hotel spraviti z lestve ter on pomagati. Večkrat jima kupim stvari za obleči, pa kakšne igrače, ki so zanimive uro ali dve, s tem, da imata doma celo sobo igrač. Naj še omenim, da je starejši prvošolček, v šoli je priden, komunikativen, še vedno pa ima težave z nočnim mokrenjem, se pa zelo dobro razume z dedijem. V ušesih mi odmevajo stavki staršev: »Če ne boš priden, ne boš dobil to pa to.« Sama ne bi rada počela isto, zato mi bo kakršen koli nasvet zelo dobrodošel. Namreč vnuku sem že omenila izlet, zdaj pa oklevam, ali naj gremo ali pa ne, glede na njegovo obnašanje. Oba vnuka imam neizmerno rada in sem enostavno malo ljubosumna, ker svojo ljubezen dajeta dediju.

Hvala za odgovor.

Odgovor:

Pozdravljeni,

hvala za zelo nazoren opis situacije z vnukoma, odnosov in vedenj, ki jih zaznavate v vlogi babice. Prepoznati je, kako zelo pomembni so za vas dobri odnosi in kako se z dedkom trudita, da bi se vnuka v vajini družbi počutila dobro. Kljub temu poskuša vnuk s ponesrečenimi, celo škodljivimi vedenji, doseči moč in veljavo, pa tudi sprejetost in pripadnost. Kljub možnostim, da bi potrebe lahko povsem zadovoljujoče tešil s povezovalnimi vedenji, se vede, kot da ne verjame, da bi lahko kako drugače prišel do tega, kar si želi zase (pozornosti, upoštevanja, veljave, pomembnosti …). Zato mu je smotrno pomagati, da razvije bolj ustrezna vedenja, s katerimi bo dejansko lahko to dosegel in se dobro počutil. Dobro je, da uvidi, da mu vedenja, ki jih sedaj izbira, ne prinašajo tega, kar si v resnici želi, temveč z njimi celo izgublja, saj je deležen odzivov, kot so denimo opominjanje, kritiziranje, grajanje … kar pomeni, da se ne more počutiti dobro in je na nek način tudi sam nezadovljen in se v določeni situaciji lahko še bolj močno oklene ponesrečenih vedenj.

Pri razvijanju bolj učinkovitih vedenj pa brez dvoma ni v pomoč vzganje s pogojevanjem ali podkupovanjem, saj bo otrok iz napačnih razlogov (zaradi nagrade oz. v izogib kazni) razvil določeno vedenje in se ga posluževal samo v primeru, ko bo obljubljen ‘korenček’ oz. bo pretila ‘palica’, kar v osnovi ne omogoča, da bi razvil odgovorno vedenje.
Ne gre spregledati tudi nočnega mokrenja, v kolikor seveda za to ne obstaja organski razlog.

Prijazno vas pozdravljam.
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal