Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave z modrostnimi zobmi


Vprašanje:

Spoštovani,

pred pol leta sem imela RTG zobovja zaradi morebitnih osmic. Pri spodnji osmici je bilo videti, da je pravokotna na sedmico in nanjo pritiska. Zob je prekrit z dlesnijo. Že nekaj tednov me bolita oba zoba in dlesen okrog sedmice. Odločila sem se za odstranitev osmice, vendar sem naročena šele julija drugo leto. Kako lahko do takrat omilim te težave? Zanima me pa še, v katerem primeru lahko dobim napotnico pod nujno?

Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani,

glede na to, da zob še ni izrasel skozi dlesen, pravzaprav ni posega pri zobozdravniku, ki bi vam lahko omilil izraščanje modrostnika. Svetujem vam, da z vašim zobozdravnikom preverita vzrok vnetja dlesni okrog sedmice, saj neizrasel zob ponavadi ne povzroči vnetja dlesni sosednjega zoba.
Naj vas potolažim, da osmice običajno izraščajo v zagonih in se bo stanje čez nekaj časa verjetno pomirilo, do takrat pa si morda pomagate z analgetikom.
Napotnico pod nujno lahko dobite v primeru nujnega stanja: zelo močan zobobol, velika oteklina z otežkočenim požiranjem ali zmanjšanim odpiranjem ust, povišana telesna temperatura, hujša krvavitev ...

Lep pozdrav!
 Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Aktiven

Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Zdravje zob, zobna estetika

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal