Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kako naj hčerki povem, da imam multiplo sklerozo?


Vprašanje:

Spoštovani!

Pred kratkim sem izvedela, da imam multiplo sklerozo. Svojega počutja ob bolezni ne skrivam, bilo je tudi že zelo hudo, vendar vseeno ne vem, kako naj to povem svoji 6-letni hčerki.

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

razumljivo je, da se kot mama soočate s stisko ob misli, kako bolezen razkriti svoji hčerki. Ker starši ne želijo z boleznijo obremenjevati svojih otrok in jih skrbi, da bi jih pogovor o tem prestrašil in zmedel, se temu pogosto izogibajo. Prav tako ne vedo, koliko informacij o svoji bolezni naj delijo z otrokom. Odločitev o tem, kdaj in kako povedati hčeri, je seveda vaša, vendar je hkrati dobro vedeti, da lahko prikrivanje bolezni starša dolgoročno vaši hčerki prinese več skrbi kot iskren pogovor o tej temi. Soočanje z boleznijo enega od staršev je namreč precej povezano s tem, koliko otroci vedo o bolezni.

Na pogovor o bolezni se je dobro vnaprej pripraviti. Razmislite o tem, kdaj in v kakšni situaciji se boste o bolezni pogovorili, pa tudi o tem, ali boste to storili sami ali bo prisoten še vaš mož/partner ali drug član družine, mogoče bližnji prijatelj/ica. Informacijo o bolezni je dobro prilagoditi ne samo otrokovi starosti, temveč tudi zrelosti in osebnosti. Pogovor lahko začnete z enostavnim vprašanjem, npr. ali je kdaj opazila, da je mami utrujena in ji predmeti padajo iz rok? Bolezen in njene simptome razložite na čim bolj enostaven način. Otroci imajo pogosto kar nekaj vprašanj o bolezni. Najpogosteje jih zanima, ali bodo zboleli tudi sami, zakaj bolezen nastane, ali se jo da zdraviti, včasih pa izrazijo tudi skrb, da bo starš umrl ali da se mu bo kaj hudega zgodilo.

Predlagam, da si vnaprej pripravite odgovore na takšna vprašanja, ki naj bodo čimbolj enostavni in pomirjujoči. Na vprašanje, zakaj se pojavi multipla skleroza, lahko odgovorite, da tega ne ve nihče, da pa to ni nalezljiva bolezen in zaradi nje ne boste umrli, temveč boste morali hoditi na preglede k zdravniku in jemati zdravila. Poudarite, da ni ničesar, kar bi lahko storili, da bi bolezen preprečili in da na žalost bolezen sama od sebe ne izgine (v nasprotju s prehladom). Lahko ji razložite, da se bo morda večinoma zdelo, da sploh niste bolni, ampak ker je bolezen nepredvidljiva, lahko pridejo dnevi, ko boste imeli nekaj več težav in boste potrebovali tudi nekaj pomoči.
Hčeri lahko poveste, da mnogo družin živi z nekom, ki ima multiplo sklerozo. To ji bo dalo vedeti, da niste edini. Poudarite, da je dejstvo, da ste bolni, nekaj, kar bo sicer morda zahtevalo nekaj prilagoditev s strani celotne družine, vendar boste to reševali sproti.

Obstaja tudi nekaj knjig o multipli sklerozi, namenjenih otrokom. Priporočam vam knjigo Benjamin: moja mama je posebna, ki jo lahko s hčerko skupaj prebereta.

Lep pozdrav!
asist. Lina Savšek, dr. med., specialistka nevrologije
 Zdravniki svetujejo

Aktiven

Zdravniki svetujejo

Multipla skleroza

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.