Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zdravljenje multiple skleroze s pripravki iz konoplje


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Imam multiplo sklerozo in nekaj težav, povezanih z njo. Veliko berem o uporabi konoplje za zdravljenje simptomov te bolezni. Zanima me, katera zdravila na osnovi konoplje se uporabljajo pri multipli in pri čem dokazano pomagajo (veliko je nekih podatkov, ki jih ne razumem dobro, da ne govorim o tem, kaj vse mi o tem povedo ljudje)? Zanima me tudi, kje lahko dobim takšna zdravila? Kdo mi jih lahko v Sloveniji predpiše?

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

konoplja vsebuje farmakološko delujoče snovi, imenovane kanabinoidi, med katerimi so tudi taki z močnimi psihoaktivnimi učinki. V konoplji najbolj zastopana kanabinoida sta kanabidiol (CBD) in delta-9-tetrahidrokanabinol (THC). Slednji povzroča psihoaktivne učinke in je prisoten v indijskih variantah konopelj, ki zato spadajo med prepovedane droge in je njihovo gojenje v medicinske namene dovoljeno le v nekaj državah, medtem ko sorte industrijske konoplje vsebujejo pretežno CBD, THC pa zgolj v sledovih.

Poznamo številne vrste konopljinih pripravkov, ki so pridobljeni na različne načine in imajo različne kakovosti. Obstajajo pa tudi sintetično pridobljeni kanabinoidi, ki so izdelani s strani farmacevtske industrije.

Pripravke iz konoplje ter sintetične kanabinoide se uporablja pri lajšanju nekaterih simptomov multiple skleroze, kot so spastičnost (prekomerna napetost mišic) in bolečina, predvsem kot dodatno zdravljenje, kjer osnovni ukrepi ne zadoščajo. Ni znanstvenih dokazov, da bi kanabinoidi vplivali na potek multiple skleroze ali jo celo ozdravili. V Sloveniji vam lahko zdravnik predpiše kanabinoide kot magistralno zdravilo (zdravilo, ki ga pripravijo v lekarni) na samoplačniški (bel) recept. Prav tako vam lahko na samoplačniški recept predpiše zdravilo Sativex, ki spada med sintetične kanabinoide in se ga lahko kupi z receptom v Avstriji.

Kupovanje pripravkov iz konoplje na črnem trgu vam odsvetujem.

Lep pozdrav!
asist. Lina Savšek, dr. med., specialistka nevrologije
 Zdravniki svetujejo

Aktiven

Zdravniki svetujejo

Multipla skleroza

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.