Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Uravnavanje odvajanja


Vprašanje:

Spoštovani!

Za uravnavanje prebave uporabljam Donat, vendar me moti, ker je blato mehko, včasih tekoče, nimam pa problema z izpraznjenjem. Če Donata ne pijem, je sicer blato bolj čvrsto, vendar imam občutek, da se ne morem popolnoma izprazniti, tudi blato je tanko kot palec na roki. V Iatrosu sem bila že zaradi drugih težav (operacija fistule, diagnozo imam rektalni prolaps in rektokela). Ali je težje odvajanje povezano s tem? Ali pitje Donata lahko škoduje, če je zaradi tega blato mehko, kašasto? Ali lahko brazgotina, ki je nastala ob operaciji fistule povzroča bolečine? Na kontroli je bilo ugotovljeno, da je rana zaceljena, jaz pa še vedno čutim boleč občutek v tistem delu.

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

Pitje Donata prav gotovo povzroča bolj mehko blato. Ko se izloča se zaradi mehke vsebine oblikuje bolj tenko. Vendar pitje Donata ni škodljivo. Poskusite ga piti tako, da bo blato mehko, vendar ne tekoče. Pretiravanje ni nikoli dobro!
Težave so prav gotovo povezane s povešanjem medeničnega dna in črevesa (rektalni prolaps, rektokela ). Tudi bolečine so lahko v zvezi s tem.
Po operaciji včasih zaradi napenjanja lahko poči brazgotina po operaciji in to dela težave. Svetujem, da si zadnje črevo masirate z olivnim oljem ali jedilnim maslom. To je najceneje, je vedno pri roki in prav gotovo pomaga.
Če pa ste v kakršnih koli dvomih, pa vseeno pojdite ponovno na pregled!

S spoštovanjem.


prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.