Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Povečana bezgavka in kup drugih težav


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Naj vam najprej opišem nekaj težav, ki sem jih imel zadnje leto. Zaradi želodčnih težav sem imel kar nekaj preiskav: pregledi krvi, CT trebušne votline, gastroskopiji in kolonoskopijo ... Ugotovili so gastrtitis antruma in dvanajstika. Vse kar so na CT-ju ugotovili je sum na sakroileitis. Imam kar hude težave s križem, ki jih pa pred slikanjem nisem imel! Bil sem tudi pri revmatologu, ki me je poslal na MR, naročen sem čez pol leta. Moja osebna zdravnica je prepričana, da gre za išias. Levo iztegnjeno nogo lahko dvignem, desno samo nekaj centimetrov, ker me potem hudo zaboli nekje v bližini križa in ritnice. Krvna slika pri revmatologu je bila v redu, vse zlata sredina. Od tu naprej pa me zelo skrbi. Vsi krvni testi so pokazali malce povišane levkocite. Pred dvema mesecema se mi je 20 cm pod pazduho pojavil rdečkast lisaj. Bil sem samoplačnisko pri dermatologu, ki mi je predpisal kortikosteroidno kremo, ki jo naj uporabljam dva tedna. Lišaj je zbledel, a je še vedno zelo rahlo prisoten. Kar pa me malo skrbi je to, da sem pred kratkim zatipal bezgavko pred komolcem na notranji strani desne roke. Bezgavka je relativno trda in fiksirana - se ne premika. Nisem ravno prepričan ali je boleča, bolj ne, kot ja. Da pa je zadeva še bolj čudna, sem bezgalko zatipal, ko mi je punca pokazala svojo na roki. Nikoli v življenju nisem tipal na tem mestu! Se pravi, da sva oba s punco odkrila svojo bezgavko na isti dan!? »Stric Google« pravi, da gre za epitrohlearno bezgavko, ki ima kar nekaj čudnih vzrokov, ki jih niti nočem omenjati! Drugih bazgavk nisem zatipal, kot tudi ne moja punca. Naj še omenim, da imam zatečen komolec zaradi pika komarja ali obada, ne vem točno. Če je to vzrok, zakaj ima potem povečano bezgavko tudi punca? Edina razlika med nama je, da jo ima ona na levi roki in bolj v sredini roke, med tricepsom in bicepsom, jaz pa 3-4 cm pri komolcu, prav tako med tricepsom in bicepsom. Drugače se počutim zdravo, nekaj je nočnih potenj, vendar v teh vročih dneh, verjetno z razlogom. Edino kar še opažam je kihanje. Zadnje tri leta kiham skoraj vsak drug dan. Kaj menite vi predvsem o povezavi: rahlo povišani levkociti, rdečina na telesu in bezgavka na roki? Ali sta dve bezgavko na dveh osebah na roki res lahko čisto naključje? Zadnji krvi test pred štirimi dnevi je pokazal CRP 1,5 kar je malo, tudi sedimentacija je bila nizka.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni!

našteli ste toliko težav, tako da vam lahko predlagam le, da se posvetujete z izbranim zdravnikom, ki vas pozna. Povečana bezgavka pri vas je povsem neodvisna od tiste pri vašem dekletu. Morda vas je res ugriznil insekt, kar lahko pojasni aktivacijo bezgavke.

Rdečina s poudarjenim robom je lahko tudi eden zgodnjih znakov borelioze. Če ni izginila oziroma, če se širi, to vsekakor omenite vašemu zdravniku.

Lep pozdrav!

doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.

Neaktiven

doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.