Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Notranji hemoroidi tretje stopnje


Vprašanje:

Spoštovani,

zaradi hudega zaprtja sem bil napoten na kolonoskopski pregled, kjer je zdravnik ugotovil močno izrazite notranje hemoroide tretje stopnje (sam bi rekel, da meji že na četrto stopnjo). Sklepam, da pri takšni obliki bolezni pride v poštev samo klasična operacija tipa Milligan-Morgan ali Ferguson. Zanima me, po vaših izkušnjah, v kolikšni meri se pacientom po takšnem "radikalnem" posegu "zadeva tam spodaj" normalizira? Najbolj me skrbi oziroma navdaja z grozo to, da bi po okrevanju prišlo do kakšne kronične inkontinence, uhajanja blata in podobno. Ne predstavljam si, da bi moral potem doživljenko nositi plenice ali kaj takega.

Hvala za odgovor ter lep pozdrav.

Odgovor:

Spoštovani,

hudo zaprtje in pritiskanje na blato je ponavadi zgodba, ki pripelje do povečanih notranjih vozlov. Tretja stopnja so vozli, ki med napenjanjem včasih tudi izstopijo, se pa sami umaknejo, četrta stopnja pa so stalno izpadli vozli. Na vsak način poiščite specialista, ki se na te stvari spozna. Morda pa le ne bo tako hudo in bi lahko pomagali z enostavno podvezavo povečanih vozlov. To je neboleč postopek, ki se naredi med pregledom in gre bolnik takoj domov.

Sicer pa so operacije notranjih vozlov poseg, ki praviloma nima vpliva na zadrževanje blata. Prej bi rekel, da se ne smete zanašati na to, da se bo po takem posegu popravilo zaprtje. Zaprtje je vzrok, ki se ga je treba lotiti, ker obstaja. Povečane vozle lahko "popravimo", zaprtje pa ostane, zato skrbite za redno mehko odvajanje, tako da uživate dovolj tekočine, jeste hrano z vlakninami, ki dajejo dovolj ostankov in ostanejo vlažne, kar blato mehča. Sicer pa si pomagajte z dodatnimi farmacevtskimi izdelki - predvsem sirupi, ki mehčajo blato. Odsvetujemo pa močna odvajala. Kot vajo za črevo in vzpodbudo za odvajanje pa svetujemo tudi samoklistiranje, s katerim črevo navadimo, da se "zbudi" ob pravem času. Zato je važno, da to delate redno in ob isti uri, najbolje zjutraj.

Lep pozdrav!

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.