Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Hidradenitis suppurativa in kopanje v bazenu


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Imam že devet let diagnozo: hidradenitis suppurativa. Je v genitalijah, pod pazduhami in pod prsmi, na obrazu se mi še ne pojavlja. V mojem mestu imamo kopališče, ki velja za zelo dobro higiensko urejeno. Kljub moji bolezni, sem se do sedaj vedno kopala v bazenu na tem kopališču. Divje vode, kot so reke, barja in jezera, se mi namreč zdijo bolj tvegana za infekcijo, saj nimajo klora.

Moje vprašanje je, če predstavlja kopanje v bazenu tako visoko tveganje za infekcijo, se naj v bazenu ne kopam nikoli več?

Hvala!

Odgovor:

Pozdravljeni!

Hidradenitis suppurativa je neugodna bolezen, ampak danes o njej precej več vemo, za hujše primere je na voljo tudi biološko zdravilo. Dva dejavnika, ki poslabšujeta bolezen sta debelost in kajenje - če karkoli od tega velja za vas, lahko na tem področju kaj naredite in s tem začnete bolezen umirjati.

Na obrazu se bolezen ne pojavlja in za kopanje v bazenu ni zadržkov, razen če bi bila bolezen zelo aktivna s številnimi ognojki. Vsekakor potrebujete posvet z dermatologom, s katerim bosta zastavila ukrepe za zmanjšanje aktivnosti bolezni.

Lep pozdrav in vse dobro vam želim!


PREBERITE ŠE:
doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.

Neaktiven

doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.