Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Je res prebolela HPV?


Vprašanje:

Spoštovani!

Partnerka je bila leta 2016 na pregledu pri ginekologu in pri odvzemu brisa in kolposkopiji so ugotovili PAP test C22 in okužbo z visokorizičnim HPV (HPV 16 ali 18). Pri naslednjem pregledu, čez šest mesecev, so bili izvidi enaki. Leta 2017, nekje nekje leto in pol po ugotovljeni okužbi, je bil izvid A. Pri ponovnem pregledu, letos v začetku leta, ginekolog ni natančno povedal če je HPV pozitivna in rekel, da boljših izvidov od prejšnjih, ne more imeti. Meni, da je verjetno prebolela HPV in predlagal naslednji pregled čez tri leta, oziroma, da ji v 30 dneh sporočijo, če bi bile kakršnekoli spremembe pri tem ponovnem pregledu v začetku leta. Sporočili ji niso nič, kar teoretično pomeni, da je vse vredu.
Zanima me, če je prebolela HPV, to pomeni, da ga nima več in me ne more več okužiti? Ali je možno, da je PAP izvid A normalen, a je še vedno HPV pozitivna?

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Pozdravljeni,

HPV virus se čudno obnaša. Lahko gostuje v organizmu vse življenje in ni nujno, da povzroči spremembe na materničnem ustju. Lahko nenadoma kar sam izgine. Ta okužba je dokaj pogosta. Niso potrebne pogostejše kontrole, ker spremembe, če se pojavijo, nastajajo zelo počasi.

Lep pozdrav!
 Zdravka Koman Mežek, dr. med.

Aktiven

Zdravka Koman Mežek, dr. med.

Ginekologija in porodništvo Rak Spolne bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal