Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težko dihanje


Vprašanje:

Pozdravljeni,

star sem 35 let in dve leti nazaj sem začel opažati težko dihanje - kot da ne morem do konca vdihniti, na koncu pa je prisotna bolečina. Ker se je to stopnjevalo in je bilo ob zimskih okužbah še težje, sem šel samoplačniško na slikanje pljuč. Nekako po enem letu sem zbolel za angino in dobil antibiotike, zdelo se mi je, da so mi koristili, saj sem lažje vdihnil. Sicer ne vem, kako bi lahko antibiotiki izboljšali stanje izpred dveh let, ampak sem vesel, da je boljše. Me pa občasno ob vdihu še vedno stiska v prsih. Naj omenim, da imamo v družini pljučnega raka. Naredil sem RTG pljuč in hrbtenice hkrati, ker imam težave tudi z hrbtenico. Izvidi so: »RTG PULMO IZVID - vratno rebro desno (variete) - v pljučnem parenhimu zanesljivih znakov akutnih in aktivnih patoloških sprememb ne vidim - kostofrenični sinusi so prosti - srce ni povečano. RTG TORAKALNE HRBTENICE V DVEH PROJEKCIJAH - nakazana sinistrokonveskna skolioza torakolumbalne hrbtenice - nekoliko izravnana fiziološka kifoza torakalne hrbtenice - manjše Schmorlove hernije sp. in zg. terminalnih plošč posameznih vretenc torakalne hrbtenice oz. torakolumbalnega prehoda.«

So težave z dihanjem povezane s stanjem hrbtenice? Vem da je z RTG pljučnega raka skoraj nemogoče opaziti. Zanima me, če se s CT-jem vidijo spremembe že v začetni fazi? Bi bilo smiselno, da grem še na CT in se naročim pri pulmologu? Zadnji RTG sem opravil leta 2017.

Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Hvala za vase obširno vprašanje glede težkega dihanja in RTG slikanja pljuč. Občutek težkega dihanja je lahko posledica bolezni pljuč, zgornjih dihal, srca, slabokrvnosti in tudi psihe. Bolezen hrbtenice mora biti zelo napredovala, da moti dihanje. Težave pri vdihu in ob tem tudi bolečina, so redko znak pljučne bolezni, pogosto so posledica psihosomatskih težav.

RTG pljuč je dobra metoda za ugotavljanje pljučnega raka. CT (več sevanja, dražja preiskava) praviloma opravimo, če so vidne spremembe na RTG pljuč. Izjemoma naredimo CT pri normalni sliki pljuč, če obstaja visoko tveganje za nastanek pljučnega raka (kadilci, starejši bolniki). Pri težavah z dihanjem je RTG pljuč le ena diagnostičnih metod in je pri mlajših bolnikih v večini primerov slika normalna. Zato je pri dispnoičnih težavah potrebno narediti razširjeno diagnostiko pljučne funkcije (spirometrija in ostalo). V Sloveniji imamo dobro organizirano mrežo pljučnih ambulant, svetujem pregled, ki bo odgovoril na vaša vprašanja.

Lep pozdrav!
prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Neaktiven

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Astma in KOPB, bolezni pljuč

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.