Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Okužba s Helicobacter pylori in kup težav


Vprašanje:

Pozdravljeni,

star sem 40 let, v kar dobri fizični kondiciji. Naj opišem svoje težave. Maja sem imel težave s prebavili. Začelo se je z drisko, nato z menjavo struktur in barv blata, neprebavljeno hrano, spahovanjem, bolečino v želodcu med žličko in popkom. V času težav sem v enem mesecu shujšal sedem kilogramov. S testom blata so ugotovili, da imam okužbo z bakterijo Helicobacter pylori. Po zdravljenju z antibiotiki se mi je stanje popolnoma popravilo. Po štirih mesecih sem zopet dobil močno vodeno drisko, ki so jo spremljale bolečine okoli popka. Zopet sem shujšal za štiri kilograme. Ob pojavu driske so me ponovno testirali za bakterijo Helicobacter pylori, test je bil negativen, prav tako test teden kasneje. Se mi pa je med zajtrkom prvič pojavila slabost. Barve blata, ki je občasno bolj tekoče, varirajo od zelo temno rjave do svetlo in rumenkasto rjave. Blato ni pravih struktur, je bolj kašasto, včasih se potopi, včasih plava. Drugih bolečin ne opažam, sladkor je tudi v redu, tudi klasični krvni test.

V enem letu sem opravil tri preglede z UZ, izvidi so bili v redu. Zdravnik mi je predpisal zdravilo za zdravljenje znakov refluksa, ki ne pomaga. Moram omenit, da je sedaj stanje manj izrazito kot je bilo pred štirimi meseci - po potrjeni okužbi z bakterijo Helicobacter pylori. Na hitro vidim problem v strukturi in barvi blata, rahlem hujšanju in bolečini ob pritisku pod popkom. Čez dva tedna sem naročen na gastroskopijo. In čakanje na preiskavo me »ubija«. Bolečina je še vedno prisotna, zato v času čakanja postajan slabovoljen in depresiven. Po glavi se mi odvijajo različni scenariji in možnosti, kaj vse imam, seveda ob strokovnem znanju »strica googla«. Predvsem me skrbi, če se kaj dogaja s trebušno slinavko. Ali je možno, da sem zopet okužen z bakterijo Helicobacter pylori, čeprav je bil test blata dvakrat negativen? Ali bi se v primeru težav s slinavko, kazale težave tudi kje drugje? Ali naj grem na CT? Ali pregledati markerje? Ali lahko strokovnjak, ki z UZ gleda trebušno slinavko in išče točno določeno zadevo, spregleda kaj hujšega?

Hvala za mnenje!


Odgovor:

Spoštovani,

V vašem pismu je zelo veliko vprašanj, pa tudi opisov težav, ki bi lahko govorile za vse mogoče. Driska je lahko nekaj običajnega. Vsi smo jo že izkusili. Če se ponavlja, je to potrebno vsekakor razčistiti. Vi ste se najprej nekako obesili na želodec, kjer so vam odkrili okužbo s Helicobacter pylori. Kot poveste sedaj okužbe s HP ne ugotavljajo več. Nekaj težav z želodcem pa lahko še vedno ostane.

Bolj važno je razčistiti, kaj je s črevesom in kaj je vzrok vašemu hujšanju. Na vsak način bi bilo pametno čim prej opraviti koloskopijo za izključitev katere od kroničnih vnetnih črevesnih bolezni - ulcerozni kolitis ali Crohnova bolezen. Morda gre pri vas tudi za kakšno preobčutljivost na hrano ali laktozno intoleranco, kar v zadnjem času pogosto ugotavljajo, ker so na to bolj pozorni. Mislim, da zaenkrat pri vas ni strahu, da bi šlo za kako resnejšo bolezen na črevesju. Povprašajte v družini, če je imel kdo kako rakasto obolenje, bodisi na očetovi ali mamini strani. Običajno svetujemo preventivne zdravstvene preglede za široko črevo po 50. letu, če pa je v družini podatek o rakasti bolezni črevesa, pa že tudi prej. Svetujem vam, da opravite koloskopijo, da ugotovimo vzrok driskam. Lahko gre za omejen del vnetega črevesa, v redkih primerih pa je vneto tudi vse široko črevo.

Vesel bom, če so vas moji nasveti pomirili in tudi, če mi boste sporočili, da ste razčistili vzrok vaših težav ter so vam odredili ustrezno zdravljenje.

Lep pozdrav!prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.