Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pogosto odvajanje blata


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Imam skrbi glede stanja, ki se mi dogaja kakšno leto dni in ni nujno, da gre za bolezen. Je pa nenavadno in gre za spremembo. Stara sem malo čez 50 let, rodila sem štirikrat. Posebnih težav s prebavo nisem imela nikoli, mučilo me je le občasno zaprtje in pa hemoroidi med nosečnostjo in po porodu. V zadnjem času imam dobro prebavo, blato je normalno (morda malo tanjše kot prej). Čudno pri vsem je le to, da me zelo pogosto tišči na blato in moram čimprej odvajati, sicer bi mi "ušlo" v hlače. Občutek izpraznjenega črevesa po vsakem odvajanju je dober. Tako grem na blato obvezno zgodaj zjutraj ter še dvakrat do trikrat dnevno. Me mora skrbeti?

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

Opisujete vaše dosedanje odvajanje v katerem navajate občasno zaprtje in težave s hemoroidi med nosečnostjo in po porodu. Tiščanje na blato, ki ga opažate, je lahko tudi posledica popuščanja medeničnega dna, ki se pogosto opaža v menopavzi in v starosti. Ker vas večkrat na dan požene na stran, je blato bolj mehko in se pri dražljaju na blato bolj na ozko iztisne.
V starosti 50 let boste že pričeli dobivati pozive za program SVIT. Obvezno se odzovite. V patologiji odvajanja smo najbolj pozorni na sledove krvi, česar pa vi niste opisali. Če bo izvid programa SVIT negativen, ste lahko kar mirni. Sicer pa vas svetujem pregled črevesa, naprej proktološki, če je potrebno tudi pregled s koloskopom.

Lep pozdrav!


prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.