Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Vitiligo


Vprašanje:

Dermatologija Spoštovani, zaradi nenehnega stresa v poletnem casu, ki ga je povzocil vitiligo – imam ga od petindvajsetega leta starosti – vas prosim za nasvet. Kako naj vsaj delno prekrijem to nadlogo, ce je že pozdraviti ni možno? Vitiligo velja za lepotno napako. V poletnem casu koža okrog lis še bolj porjavi. Vsak dan znova se soocam s to boleznijo, vsak dan znova stres, in tako že dvaindvajset let. Vcasih sem že povsem obupana. Ali je pri nas ali v tujini mogoce dobiti kako korektivno kremo (razen pudra), zlasti kak obstojen korektor za hrbtišce rok, vrat in komolce? Hvala za odgovor.Mateja

Odgovor:

Spoštovana Mateja,

verjetno ste že veliko prebrali o kožni bolezni, ki vam povzroca preglavice. Vseeno bom za vse, ki o tem ne vedo nicesar, na kratko opisala vitiligo. Vitiligo je kožna bolezen, ki nastane zaradi izgube pigmenta. Kaže se v obliki belih (nepigmentiranih), ostro omejenih madežev na razlicnih predelih telesa. Prizadet je lahko katerikoli del telesa; obicajno sta obe polovici telesa prizadeti simetricno. Pogosteje so prizadeta naslednja obmocja: obraz, koža okrog ustnic in oci, hrbtišca rok, koža nad komolci in pod pazduhami, koža v razkoraku, nad koleni, ob gležnjih in v predelu genitalij.

Vitiligo prizadene 12/100 ljudi. Pri približno polovici prizadetih se pojavi pred dvajsetim letom starosti, pri petini obolelih je prizadet še kdo v družini. Vecina ljudi z vitiligom je sicer zdravih. Vitiligo je posledica izginotja pigmentnih celic v koži (melanocitov). Vzrok obolenja še ni pojasnjen; raziskovalci navajajo vec teorij, s katerimi poskušajo razložiti nastanek bolezni.

Potek in stopnja prizadetosti sta pri posameznih osebah zelo razlicna. Svetlopolte osebe obicajno opazijo razliko med obmocji vitiliga in preostalo kožo šele poleti, ko je koža zagorela in postane razlika v obarvanosti kože ocitna. Pri temnopoltih osebah so žarišca opazna in moteca vse leto. Posamezniki s hudo obliko vitiliga lahko izgubijo pigment kjerkoli, vcasih celo povsod. Žal ne moremo predvideti, koliko pigmenta bo izgubil prizadeti posameznik.

Redko se zgodi, da se nepigmentirani predeli spontano pozdravijo. Prizadeta žarišca brez pigmentnih celic nimajo nobene zašcite pred ultravijolicnimi žarki, zato jih sonce zelo hitro opece. Torej je nujno, da osebe z vitiligom redno in dosledno šcitijo kožo pred ultravijolicnimi žarki. Zdravljenje sodi v pristojnost dermatologov, vendar je, žal, pogosto neuspešno. Najveckrat svetujemo, da oboleli nepigmentirana žarišca zakrije z licili ali kremami samoporjavitev in jih tako naredi manj opazne.

Zelo uporabne so tudi kreme za samoporjavitev

Aktivne snovi v sredstvih za samoporjavitev se vežejo v zgornjih plasteh kožne povrhnjice v kožnih celicah keratinocitih. Vežejo se na aminokisline v beljakovini keratinu in pri tem v nekaj urah po nanosu povzrocijo oranžno ali rjavo obarvanost kožne površine; odtenek je odvisen tudi od naravne obarvanosti kože. Za takšno umetno obarvanje kože je zdaj v rabi dihidroksi aceton v koncentraciji od 2,5 do 10 odstotkov (najveckrat je 5-odstoten). Takšno obarvanje traja od tri do pet dni, nato pa postopno izginja, saj se odmrle kožne celice pomikajo proti površju in odlušcijo, z njimi vred pa tudi obarvanost.

Te aktivne snovi so vezane v razlicnih podlagah oziroma osnovah kremah, losjonih, pršilih. Pri uporabi teh sredstev se je treba držati navodil proizvajalca: približno eno uro po nanosu kože ne smete dodatno močiti kože, izogibati se je treba nanašanju teh sredstev na lasišce in na obmocju obrvi, saj bi se pri tem obarvali tudi lasje in dlačice.

Na obraz nanašajte le kreme, ki so namenjene obrazu koža obraza je zlasti na okrog oci tanjša in občutljivejša kot drugod po telesu. Tovrstne kreme načeloma niso škodljive. Seveda lahko pri nekaterih preobčutljivih posameznikih povzrocijo preobčutljivostne reakcije, o drugih neželenih učinkih pa v strokovni literaturi ne poročajo. Zato svetujem, da najprej opravite test: kremo, ki jo nameravate uporabiti za vecje površine, najprej nanesite na manjše, skrito obmocje.

Če na tem mestu ne pride do reakcije (rdecina, srbež, izpušcaji), lahko sredstvo nanesete na večje kožne površine. Pri tem se boste tudi prepricali, kakšna bo obarvanost vaše kože in se izognete izrazito rumenemu oziroma oranžnemu obarvanju. Enakomerno mazanje s takšnimi sredstvi je seveda prava umetnost le redkim se uspe enakomerno namazati po vsem telesu. Še posebno pozornost je treba posvetiti nepigmentiranim žarišcem, na katera je treba sredstvo nanesti večkrat, če naj bo obarvanost enakomerna. Zato za začetek svetujem, da si omislite pomoč spretne kozmetičarke, ki bo najprej opravila nežno lušcenje kože (piling) in vas nato enakomerno namazala po vsem telesu, najbolj pazljivo pa po nepigmentiranih žariščih vitiliga.

Če je žarišc vitiliga malo, jih je možno prekriti tudi s TETOVIRANJEM s pigmenti, ki so enaki normalni kožni barvi.
Za tiste bolnike, pri katerih je žarišc veliko in prekrivajo prakticno skoraj vse telo, pa prihaja v poštev, da se odstrani še preostale pigmentirane predele. S tem dosežemo, da je vsa koža nepigmentirana. To lahko dosežemo s kemićno snovjo monobenziletrom hidrokinona. Takšno zdravljenje traja eno leto, depigmentacija pa je trajna (pri nas ga zaenkrat ne izvajamo).

Kot sem že omenila, trenutno še ne poznamo natančnega vzroka za nastanek vitiliga in kljub temu, da imamo na voljo nekaj načinov zdravljenja, pa za večino velja, da je uspešno le pri določenem deležu bolnikov. Preostalim pa skušamo pomagati z enim od zgoraj omenjenih načinov prekrivanja žarišc.

mag. Metka Adamič, dr. med.

Neaktiven

mag. Metka Adamič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.