Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Globoko žalovanje


Vprašanje:

Psihiatrija Stara sem 26 let in sem že dve leti v srečni zvezi. Pred nekaj meseci si je enaindvajsetletni brat mojega fanta naglo in nepričakovano vzel življenje. Vsa družina je obmoknila v šoku, zlasti moj fant, saj sta bila z bratom zelo navezana. Zdaj, ko je od smrti minilo že nekaj časa, se zdi, da gre z mojim fantom samo še na slabše. Veliko časa je tiho, nedostopen je in mi ne pusti blizu. Kaj naj naredim? Do njega mi je zelo veliko in težko gledam, kako trpi. Beti

Odgovor:

Menim, da je vaš fant v stanju globokega žalovanja. Nujno bi bilo, da se o tem z nekom pogovarja. Vedeti je treba, da je smrt bližnjega svojca eden od najhujših pretresov, kar jih lahko doživimo. Če svojec naredi samomor, je to še posebno hudo, saj preživelega poleg žalosti trpinčijo občutki krivde. Sprašuje se namreč, zakaj ni predvidel dejanja, zakaj ni storil tega ali onega, da bi preprečil samomor, zakaj je bil morda neprijazen do njega v zadnjih dneh (čeprav nič drugače kot že večkrat prej) in še mnogo takih in podobnih očitkov si preživeli nalaga na dušo.

Prav zaradi takšnih občutkov se običajno ne more pogovarjati s svojim bližnjimi. Vaš fant ni izjema. To je razlog, da se zapira vase in se noče/ne more pogovarjati z vami. Priporočam vam, da ga prepričate v pogovor s strokovnjakom, v tem primeru s prof. dr. Onjo Grad, klinično psihologinjo, ki se že leta ukvarja s pomočjo svojcem, ki so izgubili bližnjega zaradi samomora. Prof. Gradova dela v Kliničnem oddelku za mentalno zdravje, Zaloška 29, Ljubljana. Menim, da bi bil tak pogovor za vašega fanta nujen in koristen, saj mu bo pomagal ustrezno žalovati in se sprijazniti z bratovo smrtjo.prof. dr. sci. Slavko Ziherl, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. sci. Slavko Ziherl, dr. med.

Partnerski odnosi in samsko življenje

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.