Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Osamljenost v starosti


Vprašanje:

Spoštovana gospa,
pišem na sinov računalnik, ki mi ga velikodušno prepušča, da se pozabavam ob slabih dneh razpoložanja. Stara sem 87 let in živim s sinom, ki ima 69 let in je ločen. Sva sama, brez sorodstva in bližnjih dobrih prijateljev, tako da sva drug drugemu v oporo. Še posebno jaz se počutim strašansko osamljena, ker sem bila vse življenje službeno med ljudmi, danes pa nimam več prijatelja, da bi se lahko po svoje pogovorila in potarnala o fizičnem in duševnem počutju. V kraju kjer živiva je vaško vzdušje, v soseski pa prevladujejo mlajši pari druge narodnosti - s svojimi pogledi in navadami. Z njimi se le vljudnostno pozdravimo in nič več. Svetujte mi, kako naj si zapolnim čas, zelo mi primanjkuje osebni pogovor s človekom, saj mi računalnik in televizija ne moreta nadomestiti iskrenega človeškega pogovora. Zelo bom vesela odgovora! Sem tudi precej naglušna za povrh.

Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana,

hvala za pismo. Povsem se strinjam z vami, da nobena, še tako izpopolnjena tehnologija, ne more nadomestiti pristnega človeškega odnosa, saj smo ljudje socialna bitja, ki lahko psihične potrebe zadovoljujoče tešimo le v dobrih medosebnih odnosih. Zato je dobro delati na vzpostavljanju in ohranjanju odnosov, kolikor je v naši moči in kolikor je mogoče glede na dane okoliščine, da se povezujemo z drugimi. Pravzaprav je dovolj že en sam dober odnos, znotraj katerega lahko tešimo svoje potrebe. V primeru, ko to ni mogoče oz. nam ne gre najbolje, pa je lahko ravno tehnologija tista, ki nam omogoča, da vzpostavimo socialne stike z drugimi preko spleta in vsaj v neki meri uresničimo svoje potrebe, da torej ne ostanemo povsem osamljeni.
Lepo ste izpostavili svoje temeljne psihične potrebe, ki so skupne vsem nam, le različno močno so izražene pri vsakemu od nas, kar pomeni, da je pomembno prisluhniti sebi, da znamo prepoznati, kaj je pomembno za nas, za naše dobro počutje, zlasti pa najti ustrezen način, kako potrebe potešiti. Pri tem se je dobro osredotočiti zlasti na to, kaj lahko sami naredimo (morda povabimo koga na sprehod ali na obisk, se dogovorimo za ogled predstave …), da dosežemo, kar si želimo zase in občutimo zadovoljstvo.

Želim vam prijetne poletne dni in vse dobro!
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal