Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Neznosna želja po hrani


Vprašanje:

Pozdravljeni,

srečujem se s težavami na področju hujšanja in prehrane, stara sem 26 let. Že od zadnjih let osnovne šole, sem začela pridobivati na teži. To se je še stopnjevalo, saj nisem imela nobene energije, da bi se lotila vadbe. V srednji šoli so se težave z nakopičenimi kilogrami in premalo energije še nadaljevali. V prvem letniku sem si poškodovala koleno in od takrat mi vsaka telesna vadba povzroča bolečine, zdravniki na to ne reagirajo. Kilogrami so se mi začeli kopičiti tudi po končani srednji šoli. Pustila sem tri fakultete, ker me preprosto niso zanimale in sem po končani gimnaziji raje naredila srednjo zdravstveno šolo. Po končani šoli sem skoraj leto dni iskala pripravništvo in tudi po njem sem menjavala službe zaradi zaposlitve za določen čas.
Moja energija in veselje do česarkoli je padala, povečala pa se je moja želja po hrani. V začetku tega leta sem tehtala 102 kilograma. Ker je bil to velik šok zame, sem se odločila, da bom nekaj naredila. Najprej sem s pomočjo vadbe izgubila sedem kg. Potem se je hujšanje ustavilo in kar na enkrat sem ponovno pridobila skoraj dva kilograma. Vrnila pa se mi je neznosna želja po hrani. Ves čas sem lačna, tudi ko se poizkušam zamotiti z raznimi opravili sem lačna. Poizkusila sem tudi s tem, da sem morda žejna in povečano pila vodo. Rezultat je takšen da sem še vedno lačna in žejna. Še sama več ne vem. Sedaj se mi povečuje želja po hrani, pijači in potreba po spanju. Spat hodim ob 21. uri in spim do 10. ure.  Potrebujem pomoč, saj me odvečni kilogrami in pomanjkanje energije zelo mučijo.

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštpvani,

kar opisujete, ni toliko značilno za motnje hranjenja, v smislu kompulzivnega prenajedanja, temvec za kronično nezadovoljstvo, lahko celo pravo klinično depresijo. Za slednjo je značilno, da hrana pogosto sluzi kot tolažilno sredstvo. Za depresivno motnjo, sploh kronificirano, je značilno, da se lahko kaže z zelo različnimi simptomi, ki niso nujno žalost, obup, pogost jok, temveč tudi spremenjene spalne in prehranjevalne navade, pomanjkanje energije, motnje zbranosti in pozornosti, izguba veselja, do stvari, ki so nas prej veselile, itd.
Menim, da bi bilo smiselno, da se glede te možnosti posvetujete s svojim izbranim zdravnikom, po potrebi pa vas lahko napoti tudi naprej k specialistu - psihiatru.

Želim vam vse dobro in vas lepo pozdravljam.

asis. dr.  Karin Sernec, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Karin Sernec, dr. med.

Motnje hranjenja

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal