Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave z dihanjem in anksioznost


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Januarja 2017 se mi je zgodilo, da me je nekaj stisnilo v sapniku in sem dobil nekakšen napad. Po slikanju pljuč je pulmolog napisal: RTG P/C + LEVI PROFIL: preponi gladki, sinusa prosta, hilusa indurirana, obojestransko apikalno zadebeljena plevra, v levih pljučih disiminirani kalcifikati po preboleli pljučni tuberkulozi, vidne tudi v stranskem posnetku in so primerljivi tistim v primerjavi s posnetki iz leta 1994, tam je vidna tudi še manjša kaverna, sicer brez prepričljivih svežih infiltratov nad pljučnima kriloma, tudi v stranskem posnetku. Srce primerne oblike in velikosti. Izmerjene vrednosti rezidualnega volumna in difuzije so znotraj meja normale. Na koncu napiše, da ne vidi znaka akutnega ali kroničnega obolenja pljuč. Mene pa še vedno pri namernem močnem izdihu skozi nos, v sapniku nekaj stiska in imam močne strahove, da je nekaj hudo narobe. Ponoči se zbujam in čitim srce. Postajam anksiozen in samo iščem znake bolezni pljuč. Ne kašljam, ker se zelo težko izkašljam, če se že izkašljam je to gosta bela lepljiva sluz. Slabo se počutim, nimam nobene moči, ob napadu težko diham. Žvečilni gumi imam ves dan v ustih, če ga nimam, se počutim, kot bi imel napade, ki mi jih povzroča ravno ta pritisk v sapniku-grlu. Ne boli me, imam samo čuden občutek v grlu-sapniku, ki mi pri izdihu sproži strah ... rahlo mi drveni desna stran notranjosti ust in jezika. Imam pekoče grlo, morda zaradi žvečilnih gumijev, ki jih non stop žvečim. Ali je možno navedene probleme povezati s ščitnico? Izvid krvi za ščitnico je narejen samo za S-THS, ki je 1.48, ni pa T3 in T4. Kakšno je vaše mnenje?

Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Težave, ki jih opisujete so lahko posledica bolezni pljuč, nosu, ščitnice, tudi želodca, ali pa so kombinacija organske bolezni in psihogene komponente. Predvidevam, da ste omenjeno diagnostiko opravili v letu 2017.
Svetujem vam kontrolni pregled pri pulmologu, ki bo ocenil, če gre za primarno pljučni problem, morda za pritisk ščitnice, opredelitev morebitnega problema nosu in želodčne težave. Iz vašega opisa opažam, da je psihološka komponenta precej izražena; le ta je pogosto v povezavi z dihanjem. Vsaka pljučna ambulanta pri nas bo ocenila, koliko so vaše težave posledica organskega obolenja in to tudi zdravila. Zato vam svetujem ponovni pregled pri pulmologu, ki se bo poglobil v vaše težave in tudi ocenil morebiten izven - pljučni vzrok za vaše resne težave.

Lep pozdrav!
prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Neaktiven

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Astma in KOPB, bolezni pljuč

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.