Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečine v ledvenem predelu


Vprašanje:

Pozdravljeni,

Stara sem 17 let in od sobote me zelo močno boli hrbet v predelu ledvic. Sem zelo utrujena, imam vrtoglavice in že nekaj časa izpuščaje po roki. Spremenil se mi je tudi vonj urina. Zanima me, ali je to povezano z ledvicami?

Hvala!

Odgovor:

Spoštovana,

ledvice so relativno zakrit organ, ki jih težko potipamo, še težje gledamo direktno, zato si večkrat pomagamo z indirektnimi metodami in tako gledamo spremembe, ki jih zaznamo na seču.
Spremenjena barva je načeloma zanesljiv znak, da se kaj dogaja, vendar je normalen seč prozorne barve in se ob boleznih ponavadi spremeni v temnejši, tudi vonj se takrat ojača, sicer je seč pri zdravem posamezniku brez diferentnega vonja.
Bolečine v ledvenem predelu so običajno prej posledica kostno miščnih bolečin, kot samih ledvic, je pa seveda res, da se brez preiskav težko ugotovi karkoli.
Vsekakor predlagam obisk zdravnika zaradi kontrole laboratorija, ki bi pokazal ali gre glede na vašo utrujenost lahko za kakšno vnetje in pa seveda pregled ledvičnih retentov, ki bi pokazala ali se z ledvicami kaj dogaja - takrat bi bilo smiselno narediti tudi ultrazvok sečil (ledvic in mehurja).

Lep pozdrav!
 Boštjan Kersnič, dr. med.

Aktiven

Boštjan Kersnič, dr. med.

Bolezni sečil in ledvic

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal