Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Labialni herpes?


Vprašanje:

Pozdravljeni,

pred nekaj dnevi sem dobila občutek, da bo izbruhnil genitalni herpes, ki ga imam kakšnih šest let in izbruhne morda 1 krat na 2 leti. Poleg ščemenja na predelu, kjer se običajno pojavi, sem otipala tudi povečano bezgavko v dimljah. Ginekolog mi je preventivno predpisal protivirusno zdravilo 2 krat dnevno, ki naj ga vzamem v takšnih primerih, da preprečim izbruh. Tako sem skupaj vzela štiri tablete v treh dneh. Po treh dneh pa sem zjutraj na bradi opazila nekakšne mozoljčke, površine 0,5 cm x 1 cm. Predrla sem jih z enim praskom, saj sem mislila, da gre za navadne mozolje. So srbeči, po predrtju so vidne pikice/luknjice na koži, ob stiku z etanolom pečejo. Čez dan se je prizadeta površina malce razširila. Zanima me, ali obstaja možnost labialnega herpesa, ki ga doslej nisem imela in tudi ne vem, kdo bi me lahko v tem času okužil. In če ja, kako je izbruh možen ob sočasnem jemanju protivurusnega zdravila? Bi bilo možno, da bi si genitalni herpes, ki se mi do sedaj sicer ni vidno razvil, prenesla na brado? Prav lepa hvala za vaš odgovor.

Odgovor:

Spoštovani!

Zelo malo verjetno je, da bi se herpes na bradi pojavil ob jemanju protivirusnega zdravila, razen če z zdravilom ni bilo vse v redu. Je bil morda pretečen rok uporabnosti? Vaš opis kožnih sprememb na bradi namreč povsem ustreza herpesu.

Z genitalnega predela si herpesa ne morete prenesti drugam, ker gre za reaktivacijo virusa, ki ga nosimo v sebi od prve okužbe dalje in se izbruh mehurčkov vedno pojavi nekje blizu mesta prve okužbe. Virus iz živčnega ganglija, v katerem spi, potuje po živcu v kožo, kjer naredi mehurčke. Herpes na obrazu in genitalni herpes povzročata dva različna tipa herpes virusa, prvega povzroča tip 1 in drugega tip 2. Moja razlaga bi bila, da ste se morda v otroštvu (kot je to pogosto) okužili s tipom 1, pa je do sedaj virus miroval.

Herpes je nadloga, ki se je ne moremo znebiti - ostaja z nami vse do konca in se občasno reaktivira, ko popusti imunski nadzor. V vsakem primeru ne gre za nič zaskrbljujočega.

Lep pozdrav!

doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.

Neaktiven

doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.