Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zobni aparat


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Stara sem 21 let in želim si zobni aparat. Moj zobozdravnik mi je pred enim letom odstranil šestice zgoraj, ker sta bili že čisto uničeni, čeprav se na zunaj ni videlo. Zgoraj sta mi oba modrostna zoba zrasla normalno, brez težav, ker je bilo dovolj prostora od izpuljenih šestic. Včeraj mi je odstranil modrostni zob spodaj, saj mi je rastel v druge zobe vodoravno, kar je močno bolelo in ga ni bilo nikakor videti. Čez mesec dni moram odstraniti drugega. Zelo imam zatečen obraz in bolečine so res močne. Dobila se antibiotik, 4 krat na dan. Citiram : "Tako zatečena obraza še nisem videl." Zanima me zakaj je to tako? Zobozdravnik pravi, da imam "ptičji pogled" obraza, kar je zelo opazno na profilu. Spodnja čeljust mi je zamaknjena na noter. Zobje so zelo krivi. Zanima me ali je to možno popraviti? Ali je Damon System zobni aparat res učinkovit tudi za lepši profil ali bom vseeno morala na operacijo čeljusti, da bi popravila to težavo?

Prosila bi za vaše mnenje, nasvete. V naprej se vam zahvaljujem.

Odgovor:

Spoštovani,

do takrat, ko boste prejeli moj odgovor, bo oteklina po puljenju osmice najverjetneje že minila oziroma se zmanjševala. Če se ne pojavijo druge komplikacije ob puljenju zoba, kot so kljuvajoča bolečina, povišana telesna temperatura ali težave z dihanjem zaradi otekline, je stanje normalno in sledite navodilom zobozdravnika o ustni higieni in toaleti rane.

Glede vašega ortodontskega problema pa naslednje. Vaš opis profila in položaja spodnjega zobnega loka, kažeta na skeletno ortodontsko nepravilnost. Če je ta res močno izražena, bo optimalni rezultat ortodontskega zdravljenja težko dosegljiv samo z ortodontskim aparatom, ampak bo potrebna tudi ortognata operacija čeljustnic. Pri vaših letih je namreč rast čeljustnic bolj ali manj zaključena in v tem primeru lahko z ortodontskim aparatom samo uskladimo zobne loke, večjega vpliva na položaj čeljusti in s tem izgled, pa več nimamo. Ortodont vam bo pred zdravljenjem, na podlagi zbrane diagnostike, predlagal kaj bi bilo za vas najbolj primerno.
Damon nosilci so vrsta zaklepnih ortodontskih nosilcev - eni izmed mnogih na tržišču. Sami po sebi ne obljubljajo čudežnih rezultatov ortodontskega zdravljenja, čeprav se jih ponekod predstavlja tako. Dobra ortodontska priprava na ortognato operacijo čeljustnic in po operaciji zaključek zdravljenja, sta odvisna predvsem od znanja ortodonta in precej manj od tega, za katere nosilčke se bosta dogovorila.

Lep pozdrav in srečno!
 Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Aktiven

Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Zdravje zob, zobna estetika

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal