Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave s črevesjem in danko


Vprašanje:

Spoštovani!

Star sem 42 let. Že približno tri mesece imam naslednje težave:
1. Napenjanje z vetrovi takoj po zaužitju kakršne koli hrane.
2. Neotipljiva bolečina na levi spodnji strani med kolkom in dimljami - ni ostra, bolj kot tiščanje- izrazitejša ob ležanju na desnem boku in zaužitju hrane, ponoči in zjutraj je ni!
3. Blato izločam vsak dan vsaj enkrat, vedno najprej mehko svetlo rjave barve, potem še mehkejše, skoraj driska. Po izločanju imam občutek neizpraznjenega črevesja, vsak drugi dan prisotno srbenje danke (hemoroidi) in občasno kri na papirju. V blatu krvi nisem opazil.

Bil sem na UZ trebuha - ni pokazal ničesar. Moj zdravnik je potrdil hemoroide in predpisal mazilo, ki pa ne pomaga. Krvna slika ok. Kljub spremembi prehranskih navad, sprememb na boljše ne zaznam. Izločil sem bel kruh, črn in polnozrnat jem bolj redko, izničil sem vnos sladkorja in mokastih ogljikovih hidratov, spijem vsaj 3 litre tekočine na dan v obliki Radenske ali/in vode. Z dieto sem izgubil 10 kg. Ob vsaki povečani, bi rekel normalni količini dnevne prehrane (zdrave) se takoj zredim, težo zgubljam težje. Gibljem se vsak dan, ne gre pa za vzdržljivostno telovadbo, temveč fizično delo in sprehod minimalno 30 min, 2 do 3-krat tedensko. Eden izmed predlogov na ultrazvoku je bil kolonoskopija, tudi sam razmišljam v tej smeri. Glede na opis mojih težav vas prosim za vaše mnenje, oziroma vsaj za namig, na kakšen način se naj lotim težav?

V naprej hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani,

opisujete številne težave in namige, kaj vse bi prišlo v poštev za zdravljenje. Bolečine in tiščanje niso znaki, ki bi govorili za proktološke težave. V tem smislu ste pravilno ukrepali in pomislili na morebitno občutljivost na hrano, celiakcijo in laktozno intoleranco. UZ pričakovano ni pokazal ničesar. Glede krvavitve na črevo pa bi bilo potrebno stanje razčistiti, ker imate občutek nepopolnega izpraznjevanja in srbenje -  je to znak za že bolj razvite hemoroide, ki jih z mazili morda lahko malo umirimo, treba pa je narediti kaj več, po navadi pomaga podvezava vozlov. To bi lahko naredil zdravnik, ki se ukvarja s proktologijo. Koloskopija pri takšni krvavitvi in pri vaši starosti ni prva metoda, lahko pa preiskavo opravite. Vendar svetujem, da najprej razčistite vprašanje hemoroidov. Glede na številne težave pa bi svetoval, da se posvetujete tudi z internistom gastroenterologom. Predvsem pa brez panike!

Lep pozdrav!

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.