Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Jutranje počutje in srce


Vprašanje:

Spoštovani,

stara sem 36 let, močnejše postave in zmerno telesno aktivna. Za vas imam naslednje vprašanje: zadnjih nekaj tednov pri sebi opažam doslej nepoznano telesno počutje. Dogaja se mi naslednje: zjutraj, ko se zbudim (dogaja se le v ležečem položaju, tik po prebujanju), občutim v prsnem košu nekakšno gomazenje, prisoten je nekoliko nižji pulz, kot sem ga bila navajena vsa ta leta doslej, prisotne pa so tudi pogoste ekstrasistole (že pred leti so mi na EKG-ju potrdili atrijske ES, ki se mi pogosto pojavljajo tako podnevi kot ponoči, ob naporu jih je manj; bile so pristone že v obdobju, ko sem imela kar nekaj kg manj kot danes). Vse skupaj ne bi bilo prav nič nenavadno, če ne bi občutila zgoraj omenjenega gomazenja v prsih. Ko se spravim "v tek", dovolj je že, da si npr. pretegnem roke in noge, pojav izgine. Domnevam, da najbrž ni kaj resnega, je pa zanimivo, da se mi reč pojavlja na novo. Podobne občutke sem nekajkrat že občutila tudi poprej, vendar samo v primeru, da sem iz trdnega spanca skočila pokonci, nekajkrat se mi je tudi dogodilo, da sem za nekaj sekund videla temo pred očmi, vendar kakšnega kolapsa nikoli nisem imela. Zdaj pa podobne reči občutim v ležečem položaju. Tlak imam normalen, 120/80, zjutraj je nekoliko nižji, vendar nič posebnega. Pred šestimi leti sem bila hospitalizirana zaradi pojava povišanega troponina I ultra (vrednost 3.6, imela sem nenavadne bolečine v prsnem košu in čeljusti, zato sem obiskala urgenco LJ), vendar mi z UZ srca, EKG-ji in laboratorijem niso ničesar dokazali, sklepali so, da gre za nek infekt, ki ni povezan s srcem. Takrat je minevalo ravno pol leta po preboleli infekcijski mononukleozi, prebolevala pa sem trebušno virozo s pridruženim kašljem. Kaj menite in kaj mi svetujete? Več gibanja, izogibanje stresu? Povem vam lahko, da bi vsekakor morala več spati, saj velikokrat ne zaspim dolgo v noč (spremenjen bioritem), spanje čez dan pa seveda ni isto. Ko sem utrujena, so opisani moteči občutki pogostejši.

Hvala za vase mnenje, lepo vas pozdravljam.

Odgovor:

Pozdravljeni,

če imate možnost bi bilo vsekakor zanimivo, da izmerite vaš srčni utrip v mirovanju. To v tisti fazi, ko ležite in imate neprijeten občutek. Pa potem zapisujete in spremljate, če prihaja do kakšnih večjih nihanj iz dneva v dan. Povišan srčni utrip v mirovanju bi bil lahko posledica utrujenosti. Zakaj je prišlo do upada utripa bi težko dejal. Ponavadi je nižji srčni utrip posledica vzdržljivostne telesne aktivnosti, vendar bi težko prišlo do te spremembe brez bolj redne telesne aktivnosti.

Če bi se vam težave še naprej pojavljale, vsekakor svetujem obisk zdravnika, da oceni, če gre za kakšno bolj resno težavo ali za dokaj normalen pojav glede na vaše stanje.

Glede gibanja bi svetoval za začetek nekje 150 do 300 minut zmerne telesne dejavnosti na teden. Se pravi večino dni v tednu. Lahko je del te aktivnosti tudi bolj intenziven, to prilagajajte nivoju pripravljenosti.

S telesno aktivnostjo boste zagotovo naredili dobro delo za vaš srčno žilni sistem. Vendar pa ni rečeno, da je to povezano direktno z vašo težavo. Je pa vsekakor dobra naložba za bolj dolgoročno zdravje.

Lep pozdrav!

 Luka Hren, diplomirani kineziolog in gibalni terapevt

Aktiven

Luka Hren, diplomirani kineziolog in gibalni terapevt

Srce in ožilje Nevrologija Osteoporoza Rekreacija Diete in hujšanje

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal