Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Laktozna intoleranca in dekalcifikacija


Vprašanje:

Lep pozdrav,

v zadnjih letih sem imel nemalo težav z prebavili. Postal sem intoleranten na laktozo, imam dekalcifikacijo polovice zob, kjer sem dobil estetske luske ali plombe ter kalcinate v ramenih že pri 25 letih. S kakšno prehrano si bi lahko to popravil, oz. kaj bi lahko bil vzrok ? Sprobal sem že vse možne diete, tako da težko vem, "kaj ne in pa kaj ja". Bi pa rad pridobil na kilogramih in mišični masi.

Hvala!

Odgovor:

Pozdravljeni!

Laktozna intoleranca ali nesposobnost prebavljanja mlečnega sladkorja je motnja, ki nastane zaradi pomanjkanja encima laktaze. Proces prebave mlečnega sladkorja poteka v tankem črevesju pod vplivom prebavnih sokov, ki vsebujejo encim laktazo. Če v črevesju ni dovolj encima laktaze ostane mlečni sladkor neprebavljen, ta nato potuje naprej v debelo črevo, kjer ga začno presnavljati bakterije črevesne mikroflore. Pri tem nastaja v črevesju obilo plinov in ostalih presnovk, ki spodbujajo črevesje k hitrejšemu gibanju. Posledično se navadno pojavijo napenjanje, bolečine in driska. V namen preprečevanja tovrstnih težav je najbolje, da se mleku in mlečnim izdelkom živalskega izvora kar v največji meri izognete oz. uživate tovrstna živila, ki imajo predhodno odstranjeno laktozo, običajno jih najdete pod oznako “brez laktoze”. Uživate lahko tudi izdelke, ki so podobni mleku vendar so pridobljeni na rastlinski osnovi. To so vsa “mleka in mlečni izdelki” rastlinskega izvora (riževo mleko, ovseno mleko, kokosovo mleko, mandljevo mleko, ipd.), ki ne vsebujejo laktoze. Ker mleko sicer predstavlja dober vir predvsem kalcija, fosforja, vitamina D, vitamina B12, beljakovin in drugih snovi, ki so pomembne za zdrave kosti in zobe vam svetujem, da se njegovemu uživanju ne odpoveste. Pomembno je predvsem, da izberete ustrezno pripravljeno obliko mleka in mlečnih izdelkov, ki vam ne bodo povzročale težav. Bodite pozorni tudi na druga živila, ki lahko vsebujejo laktozo. Najlažje si pomagate, da berete deklaracije na prehranskih izdelkih in izdelke, ki vsebujejo laktozo izločite iz prehrane.

Glede težav, ki jih imate z zobmi je običajno tako, da nizka pH vrednost v ustni votlini s prisotnimi organskimi kislinami povzroči raztapljanje sklenine, kar vodi do procesa dekalcifikacije (demineralizacije). Kaj je vzrok teh težav in kako si pomagati, vam bo lažje pojasnil zobozdravnik.

Do kalcinacije najpogosteje prihaja v ramenih, za katere je značilna posebna oblika sklepa, ki je najbolj gibljiv v telesu. Ta sklep premika skupina štirih mišic in njihovih tetiv. Štiri tetive tesno objemajo ramo, da jo stabilizirajo in ustvarijo gibe. Med može vzroke zakaj do kalcinacije pride, medicina prišteva motnjo v matičnih celicah tetiv, zaradi katere so te tetive bolj podvržene degeneraciji, lahko pa so vzrok tudi hormonske oz. presnovne motnje, kot so sladkorna bolezen in motnje delovanja ščitničnih hormonov. Da raziščete zakaj pri vas prihaja do težav z rameni bi bilo najbolje, da se o možnem vzroku pogovorite z osebnim zdravnikom. Šele po tem, ko se ugotovi vzrok nastanka težav se lahko temu prilagodi tudi življenjski slog oz. način prehranjevanja.

Za bolj konkretne informacije glede pridobivanja kilogramov in mišične mase bi potrebovale več podatkov o vas. Pomembno je predvsem, da jeste kakovostno hrano, da pojeste dovolj glede na življenjski slog, ki ga imate (delo, športna aktivnost, spalne navade, …) in potrebe organizma. Da so obroki hrane redni in jih ne izpuščate. Telesu zagotovite tudi več hrane bogate z beljakovinami in ogljikovimi hidrati, predvsem ko ste športno bolj aktivni. Uživajte tudi dovolj vode, ki vam bo pomagala pri boljši prebavi in presnovi.

Srečno!
Dr. Lea Lukšič

Neaktiven

Dr. Lea Lukšič

Prehranski dodatki in dopolnila Zdrava hrana

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.