Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bulimija


Vprašanje:

Dober dan,

sem fant star 17 let. Velik sem 180 cm in imam 83 kilogramov. V osnovni šoli sem bil predebel, zato sem se odločil, da bom shujšal, in sem shujšal skoraj 30 kg. Začel sem hujšati z metodo ''manj jej'', probal sem veliko drugih diet in podobno, a napredka ni bilo. Na to sem se nekega dne odločil, da bom pojedel za zajtrk navadni jogurt , za kosilo pa 100 g pišančjih prsi in malo zelenjave. Na takšni prehrani sem bil približno 2 - 3 mesece, ker sem res želel rezultate, sem tudi kolesaril. Kolesaril sem po 4 - 5 ur na dan, včasih tudi več. Ko sem prišel na 60 kilogramov sem videl, da ne izgledam dobro oz., počutil sem se slabo, ker sem bil suh. Zato sem se odločil, da bom obiskal fitnes. Začel sem s prebližno 63 kilogrami, po 2 letih sem pridobil okoli 25 kilogramov. Počutim se boljše, a sem se pri 16 letih začel srečevati z bruhanjem. Bruham predvsem takrat, ko se preveč najem oz., ko pojem nekaj, zaradi česar mislim, da se bom zredil. Na začetku sem bruhal zelo pogosto, tudi večkrat na dan. Zdaj pa v povprečju bruham nekje 1 x na teden. Včasih tudi po več tednov ne. Tudi prijatelji mi pravijo, da sem zelo misično strukturiran in, da bi dali vse, da bi izgledali kot jaz, vendar to na moje počutje in bruhanje ne vpliva. Problem je pa v tem, da še vedno mislim, da sem predebel. Tudi mene moti, da se prenajedam in nato bruham. Zanima me, kaj lahko storim -  ne da bi hodil na terapije.


Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni,

iz zapisanega je razbrati, da svojo bolezen dobro poznate in da vam gre precej bolje kot pred nekaj leti.
Kot ste zapisal pa ostaja prepričanje, da ste debel in slaba samopodoba in nizka samozavest.
Žal se vaših težav ne da odpraviti z enostavnim nasvetom, saj so ravno našteti občutki/počutja in prepričanja temelj za razvoj motnje hranjenja in perzistirajo tudi po tem, ko sami simptomi (stradanje, telesna hiperaktivnost, bruhanje, "zdravo" prehranjevanje, ...) motnje hranjenja izginejo ali so prisotni le minimalno.
Svetujem vam lahko le, da se vključite v psihoterapevtsko obravnavo, kjer boste s pomočjo usmerjenega terapevtskega procesa postopno prepoznali vzroke za vašo slabo samopodobo. Cilj terapije ni, da ti vzroki izginejo, saj preteklosti ne moremo spremeniti, temveč, da se spremeni vaš emocionalni odnos do njih, posledično do sebe in rezultat bodo vedno manj močni napačna prepričanja in boleči občutki.
Proces je dolgotrajen, vendar nagrajujoč in bivši pacienti vedo povedati, da polno in kvalitetno živijo.
Lep pozdrav in vse dobro!


asis. dr.  Karin Sernec, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Karin Sernec, dr. med.

Motnje hranjenja

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal