Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Beljakovinski dodatki


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Ukvarjam se z rekreacijo, ki je bolj ali manj intenzivna. Včasih tudi malo pretiravam, se spotim, nič ne pijem in shujšam za priblićno 5 kg v 1 tednu. V vseh primerih se zanašam na naravno regeneracijo telesa in doslej mi je to uspevalo, saj sem po somatskih kriterijih - zdrav. Bi moral kaj bolj paziti in če ja, prosim nasvet, na kaj.

Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni,

pravzaprav bi se morali precej bolj paziti. Pretiravati ni nikoli dobro, sploh ne s fizično aktivnostjo ... Če ste trenutno še zdravi, ima pretiravanje lahko negativen vpliv na vaše zdravje na dolgi rok. Veliko profesionalnih športnikov ima po koncu kariere zdravstvene težave, da ne govorimo o ljudeh, ki opravljajo poklice nasičene z velikimi fizičnimi obremenitvami.

Takoj bi pa morali zaključiti s početjem, ki ste ga opisali. Hujšanje za 5 kg v enem tednu gre najverjetneje pripisati izgubi tekočin. Kar pa ni zdravo ("zdravo" hujšanje je približno 0.5 kg na teden), poleg tega, se pa ta masa hitro vrne (jo-jo efekt). Svetujem, da tega ne počnete več, saj ima izguba tekočin negativen učinek na telo in njegovo delovanje. Brez, da se spuščam v podrobnosti, naj povem, da pri izgubi 5 % telesne mase v obliki tekočin lahko prinese 30 % slabšo učinkovitost delovanja telesa. To med drugim pomeni tudi slabšo regenracijo. Torej, če niste težji od 100 kg, to zagotovo presegate. Že dejstvo, da približno 2/3 našega telesne mase predstavlja voda, pove kako pomembna je za vse procese v telesu.

Priporočam, da se rekreacije lotite zmerno in v telo vnašate primerno količino tekočin ter jeste aktivnostim primerno. Za rekreativce načeloma razni prehranski dodatki niso potrebni, saj je mogoče vse potrebne hranilne snovi dobiti iz zdrave in uravnotežene prehrane.

Lep pozdrav!

 David Ilar

Aktiven

David Ilar

Rekreacija Diete in hujšanje Prehranski dodatki in dopolnila Zdrava hrana

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal