Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Dolgotrajno vnetje dlani


Vprašanje:

Pozdravljeni,

Žena se je pred dvemi meseci poškodonala v desnem zapestju, po nerodnem padcu na ledu. Zlom obeh kosti (koželjnice in podlahtnice) 2 cm nad zapestjem. V Izoli so ji kosti pravilno namestili nazaj in povili z mavcem. Po mesecu in pol, po pregledu in zadovoljivi diagnozi, so ji mavec zamenjali z mavčasto longeto za še nekaj tednov. Pred nekaj dnevi ji je osebna zdravnica odpravila tudi to zaščito. Pregled na Travmatološki ambulanti  je predviden sredi  aprila. Do tu vse v redu, toda dlan se ji je vnela, ne poškodovani del roke, ampak sama dlan in seveda prsti, tako da s težka premika prste ob vajah, ki so ji bile predpisane in čuti mravljinčenje. Je to nekaj povsem običajnega, ali bi kazalo pred pregledom kaj ukrepat? Proti vnetju, s kortizoni ali kaj podobnega?

Najlepša hvala.

Odgovor:

Pozdravljeni,

glede na poškodbo so kakšne začetne težave povsem pričakovane. Problem je namreč velika atrofija mišic, ki se je zgodila v času, ko je bila roka v mavcu. Morda se je stanje v tem času že kaj izboljšalo, v primeru, da pa je situacija samo še slabša, se pa lahko vseeno preveri pri osebni zdravnici, če je morda prišlo do kakšnega vnetja in je potem potrebno malce prekiniti z vajami.

Vsekakor pa naj po tem, ko se bo stanje umirilo nadaljuje s krepilnimi vajami, da pridobi nazaj ustrezno moč. So pa zagotovo atrofirale tudi upogibalke in iztegovalke prstov, zato tudi čuti težavo v tem predelu. Te mišice se namreč nahajajo v tem predelu, ki je bil v mavcu in posledično imobiliziran za kar dolgo obdobje.

Če bi imeli pa še kakšno vprašanje glede vaj, se pa lahko kadarkoli obrnete na nas. Lahko tudi direktno na moj email luka.hren@kinvital.si.


 Luka Hren, diplomirani kineziolog in gibalni terapevt

Aktiven

Luka Hren, diplomirani kineziolog in gibalni terapevt

Srce in ožilje Nevrologija Osteoporoza Rekreacija Diete in hujšanje

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.