Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Boron for human consumption (Walter Last)


Vprašanje:

Lepo pozdrav!

Moja mama je dobila nekje podatek, da se dobijo kapljice s tem imenom za pomoč pri artritisu. Nikjer ne zasledim na spletu podatkov o tem, pa bi prosil, če mi lahko podate onformacije o tem, oziroma priporočite kakšano drugo naravno sredstvo za lajšanje bolečin.

Hvala in vse dobro!

Odgovor:

Pozdravljeni,

za vsak slučaj, ker ne vem, koliko ste vešči angleščine, naj najprej pojasnim, da je boron angleška beseda za kemijski element bor, Walter Last pa je (na kratko) človek, ki se ukvarja z naravnim zdravljenjem in spada v tisto skupino ljudi, ki so nekako proti moderni medicini oziroma jih je ta "razočarala".

Uživanje bora pomaga zmanjšati izgubo kalcija (po nekaterih raziskavah) do 40 %, pri starejših ženskah. Bor naj bi namreč zvišal raven estrogena in drugih snovi, ki zavirajo izgubo kalcija. Priporočen dnevni vnos za ženske naj bi bil 3 mg. Torej tu ne gre toliko za lajšanje bolečin, kot za zaviranje poslabšanja stanja. Kot ste opazili pišem negotovo. Stvari namreč povzemam po virih, ki se bolj ali manj ukvarjajo z alternativno medicino. Bor oziroma boraks (spojina bora in natrija) je namreč pri količinah nad 150 mg/l tekočine strupen. Verjetno ne potrebujete razlage, za kaj vse se boraks uporablja (strupi, čistila, kozmetika), a ga viri kot Walter Last in podobni svetujejo proti artritisu (v sicer manjhnih količinah).

Sam osebno sem bolj pristaš zdrave in uravnotežene prehrane, ki je lokalno pridelana, kot pa prehranskih dodatkov. Veliko modernih bolezni (med katere spada tudi artritis) pa je mogoče preprečiti ali lajšati z zdravo prehrano. Žal pa je odvisno tudi, kako je ta pridelana in pripravljena. Če se držimo teme o boru, naj dam za primer, da je lahko v ekološko pridelanem jabolku tudi do 20 mg/kg bora, med tem, ko ga je v neekološko pridelanem lahko manj kot 1 mg/kg. Tudi, če zelenjavo kuhamo v vodi in potem to vodo zavržemo, v bistvu zavržemo koristne snovi, ki so se izločile v vodo.

Bor sem sicer že zasledil v nekaterih multivitaminskih in multimineralskih prehranskih dodatkih (večinoma so ga vsebovali po 1-3 mg na odmerek). Ti so na voljo v bolje založenih trgovinah ali pa v trgovinah s športno prehrano. Na etiketi, kjer so naštete sestavine, poiščite bor oziroma boron (če je tekst angleški) ali povprašajte prodajalca/prodajalko.

Kar se tiče lajšanja bolečin pa svetujem, da se posvetujete z njenim osebnim zdravnikom.

Lep pozdrav!

 David Ilar

Aktiven

David Ilar

Rekreacija Diete in hujšanje Prehranski dodatki in dopolnila Zdrava hrana

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal