Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Premalo želodčne kisline


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Zanima me, ali se v lekarni dobi kakšno sredstvo, pripravek ali dopolnilo za pospešitev izločanja želodčne kisline. Imam namreč premalo želodčne kisline in težave pri prebavi.

Hvala!

Odgovor:

Spoštovana,

pomanjkanje želodčne kisline povzroča bolečino ali občutek nelagodja v zgornjem delu trebuha in to spremlja napenjanje po hrani, slabost, bruhanje, spahovanje, neješčnost. Vzrok je lahko bolezensko stanje zgornjih prebavil, vendar pa mnogokrat za te težave ni pravega vzroka. Težavi se izognemo z ustrezno dieto, uživamo majhne obroke hrane, ob občutku sitosti nehamo jesti, poleg tega pa se izogibamo hrani in pijači, ki sprožijo težave.
Po 35. letu ima večina ljudi premalo kisline in beljakovine se ne morejo povsem razgraditi v aminokisline. Drugi vzroki pomanjkanja kisline so: slab tek, stres, težave s ščitnico, okužba s Helicobacter Pylori ... Vzrokov za zmanjšanje izločanja želodčne kisline je lahko več, lahko so tudi nekatera zdravila. Poleg neprebavljenih beljakovin bo posledično tudi slabša absorbcija vitaminov B12 in folne kisline, kalcija in drugih mineralov. Prebava je slaba in neprebavljene snovi pričnejo v črevesju vreti. Izogibati se je potrebno beli moki, belemu rižu, enostavnim sladkorjem, ker vse to drastično zmanjša izločanje želodčne kisline.

Kaj dejansko je razlog za vaše težave, vam ne morem natančno povedati. Lahko pa vam napišem nekaj možnih vzrokov, da boste nato sama lažje presodila kaj bi bilo pri vas možno in se potem o tem posvetovala z vašim osebnim zdravnikom. Vaš zdravnik vas veliko bolje pozna in vam bo lažje pravilno svetoval.

Na prvem mestu bi vam svetovala uživanje prebavnih encimov v obliki prehranskih dopolnil. Simptomi, ki nakazujejo, da imamo premalo prebavnih encimov: napihnjenost, napenjanje, zgaga, spahovanje po obroku, občutek polnosti že po nekaj grižljajih hrane, občutek kamna v želodcu, slab zadah, slaba prebava, neprebavljena hrana v blatu, slaba, neelastična koža in utrujenost.

Zaužita hrana se v prebavilih mehansko razgradi in pomeša s črevesnimi sokovi eksokrinih žlez, ki vsebujejo prebavne encime. Produkti njihove razgradnje se absorbirajo preko črevesne sluznice v kri, ki jih raznese po telesu. V posameznih organih in celicah nato poteka presnova hranil, ki omogoča izkoriščanje le-teh za energetske potrebe, pa tudi za obnavljanje telesa. Pri teh procesih sodelujejo prebavni encimi. Obstaja več vrst prebavnih encimov, specifičnih za razgradnjo točno določene molekule. Nahajajo se v različnih delih prebavne poti. Med glavne vrste prebavnih encimov uvrščamo amilazo, lipazo, proteazo.

Amilaze so encimi, ki v našem organizmu razgrajujejo škrob (sestavljene ogljikove hidrate) v enostavnejše ogljikove hidrate, torej do osnovnih gradnikov, ki jih imenujemo monosaharidi. Zato jih lahko uporabljamo kot pomoč pri presnovi sestavljenih ogljikovih hidratov oziroma škroba.
Proteaze so encimi, ki razgrajujejo beljakovine v manjše gradnike tako imenovane peptide in naprej peptide do osnovnih gradnikov, ki jih imenujemo aminokisline. Aminokisline se lahko absorbirajo v kri.
Lipaze so encimi, ki razgrajujejo maščobe na osnovne gradnike, torej maščobne kisline in glicerol, da se le–te nato lahko vsrkajo oziroma absorbirajo v kri.

Kar se tiče same hrane, se omenjeni encimi nahajajo predvsem v tistih vrstah hrane, ki njihovo prisotnost potrebujejo za svoj obstoj. Gre predvsem za presno in fermentirano hrano:
- nepasterizirani mlečni izdelki vsebujejo velike količine lipaze in laktaze,
- sveža žitna zrna so bogata z amilazo in glikoamilazo,
- surovo meso je polno proteaz,
- v papaji so odkrili papain, proteazo, ki pomaga pri mehčanju kompleksnih mesnih beljakovin,
- ananas se ponaša z bromelainom, mešanico proteaz, ki imajo izrazito protivnetni učinek.

Na splošno je potrebno uživati uravnotežene obroke hrane oziroma dovolj sadja, zelenjave, kvasa,... S kuhanjem ali zamrzovanjem hrana izgubi na encimski vrednosti, saj so encimi zelo občutljivi na toploto/zamrzovanje.

Izločanje želodčne kisline lahko pospešijo tudi zelišča, ki vsebujejo grenčine. Najpogosteje priporočamo pitje čaja iz tavžentrože, rumenega svišča, rmana in poprove mete. Pitje priporočam pol ure pred obrokom, priporočljiv pa je tudi po obilnejših obrokih.

Za pravilno izbiro samozdravljenja, pa vas vabim v našo lekarno Nove Poljane, kjer vam bomo strokovno svetovali in vam ponudili izdelek, ki je najbolj ustrezen za vašo težavo.

Lep pozdrav!


 Lara Pezdir Podbregar, mag.farm.

Aktiven

Lara Pezdir Podbregar, mag.farm.

Zelišča in zdravilne rastline Zdrava hrana

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal