Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Anularni granulom


Vprašanje:

Spoštovana!

Na nogicah mojega leto in pol starega sinka so se pred štirimi meseci pojavile najprej pikice, nato še otrdline. Na dermatološki kliniki so naredili test na klopni meningoencefalitis, saj smo maja 2016 imeli tudi klopa na vratu. Test je bil negativen. Ker to ni bil vzrok, so nas testirali še na sladkor. Fantkov sladkor je v mejah in ni povišan.
Danes pa sva dobila diagnozo: anularni granulom. Ker nama kremica ni pomagala, zdravniki pravijo, da lahko tudi ne maževa. Pravijo, da bo bolezen izginila sama. Kdaj - čez leto ali dve? Ali si res ne moreva pomagati na kakšen način, morda kakšna druga kremica?

Hvala za vas odgovor!

Odgovor:

Spoštovana!

Za anularni granulom (Granuloma annulare) ni jasno, zakaj bolezen nastane, sumimo, da je povezana z ugrizi insektov poleti, nato pa posebna oblika vnetja v koži vztraja dolgo časa in naredi značilne kožne spremembe, kot ste jih opisali. V letu ali dveh pri večini ljudi spontano izzveni, zato zdravljenje ni nujno potrebno. Ker ne povzroča simptomov, kot je srbež ali bolečina, je morda najbolje počakati, da narava opravi svoje. Na kliniki so izključili borelijsko okužbo in sladkorno bolezen, ki sta včasih pridruženi. Tako je bilo narejeno vse, kar je potrebno. Upam, da sem vam pomagala, predvsem pa ne skrbite, ker ni razloga za skrb.

Lep pozdrav!

doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.

Neaktiven

doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.