Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Želodčna kislina


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Zanima me, ali obstaja kakšno zelišče ali hrana, za pospešitev izločanja želodčne kisline. Imam namreč premalo želodčne kisline in težave pri prebavi hrane.

Hvala!

Odgovor:

Pozdravljeni!

Ob pomanjkanju želodčne kisline (hipoacidnosti) prihaja do slabše presnove beljakovin, ki nastaja kot posledica zmanjšanega izločanja prebavnega encima pepsina. To posledično vpliva tudi na slabši privzem vitamina B12, kalcija in železa, zato je smiselno spremljati vsebnost teh hranil v telesu.

  • Izločanje želodčne kisline lahko vzpodbudi povečano uživanje mastne hrane, vendar s to zaradi drugih na zdravje manj koristnih učinkov ne gre pretiravati.
  • Delovanje želodca lahko vzpodbudimo tudi z uživanjem nekoliko bolj kisle hrane, saj le ta lahko deloma nadomesti želodčno kislino.
  • Pomagamo si lahko tudi tako, da pred obrokom spijemo kozarec vode z dodatkom limoninega soka ali jabolčnega kisa.
  • Paziti je potrebno, da pred, med in takoj po obroku ne užijemo večje količine vode, ki še dodatno vpliva na zmanjšanje kislosti želodčne kisline.
  • Poskrbite lahko tudi, da zaužijete več sveže zelenjave in sadja.
  • Dišavnice in začimbe izboljšajo izločanje prebavnih sokov, kar omogoča lažjo prebavo in boljše vsrkanje hranil.
  • Če uživate meso je priporočljivo, da le tega pred uživanjem pokapljate z nekaj kapljicami limone ali pa poleg uživate papajo, ki vsebuje snov imenovano papain, ki lahko izboljša prebavljivost beljakovinske hrane.
  • V namen izboljšanja težav s prebavo lahko jeste več živil z veliko količino vlaknin, to so polnozrnati izdelki iz žit, semena in suho sadje. Fermentirano zelenjavo (kislo zelje, kisla repa idr.). Uživate lahko tudi zeljni sok in navadni jogurt z dodanimi probiotičnimi kulturami mikroorganizmov, ki so namenjeni izboljšanju prebave.

Pomembno je omeniti, da s prehrano lahko nekoliko vzpodbudite delovanje želodca, žal pa ne neposredne tvorbe prebavnih encimov, do pomanjkanja katerih navadno prihaja ob zmanjšanem izločanju želodčne kisline. V ta namen vam lahko zdravnik glede na oceno vašega stanja predpiše tudi pomagala v obliki dodatkov prebavnih encimov.

Srečno!
Dr. Lea Lukšič

Neaktiven

Dr. Lea Lukšič

Prehranski dodatki in dopolnila Zdrava hrana

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.