Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Peša mi fizična moč


Vprašanje:

Spoštovani dr. Berginc!

Stara sem 41 let, poročena. Zadnje leto in pol opažam, da mi precej peša fizična moč, nekako ne zdržim več toliko kot sem prej. Vedno sem rekreativno tekla, planinarila, skratka imela sem veliko kondicije in prehodila/pretekla sem več kot soprog ter ga v tempu vedno dohajala. Sedaj pa nimam oziroma nisem nič od tega. Tudi mož opaža, da se hitreje utrudim in da ne zdržim več toliko kot prej. Kljub temu meni, da nisem toliko stara, da bi mi moč lahko tako upešala. Poleg tega sem vedno utrujena, pogosto me bolijo kosti, in ne pomnem da bi kdaj imela toliko glavobolov kot jih imam sedaj. Včasih se mi v službi ali doma zgodi, da enostavno zaradi občutka izmučenosti ne zmorem delati. Naj omenim, da imam zelo suhe oči in sem že leto dni v čakalni vrsti pri revmatologu zaradi testiranja za Sjogrenov sindrom. Na podlagi predhodnih preiskav krvi ni bilo nikoli ugotovljeno, da bi imela težav s ščitnico. Nekih drugih zdravstvenih težav nimam, razen gastritisa. Zdravil večinoma ne jemljem, bolezen poskušam uravnavati z dieto. Znanka mi je svetovala, da opravim ultrazvok ščitnice, saj krvni testi naj ne bi bili dovolj zanesljiv pokazatelj, da ščitnica v redu deluje. Kaj menite vi? Hvala za vaš odgovor in lepo pozdravljeni.

Odgovor:

Spoštovani.

Rad bi pomagal. Še posebno zato, ker ste srečna družina, ki drži skupaj in imate razumevanje moža.
Sigurno ste že kaj rešili. Polno ste aktivni - v prostem času in v službi. Vidim več možnih "dežurnih krivcev": srce, sistemsko obolenje, ščitnica.

Vsekakor je potrebeno pregledati kri : krvni sladkor, parametre vnetja, ponovno ščitnico. Nadaljevati je potrebno s pljučno funkcijo in opšraviti EKG in nadaljevati s pregledom pri kardiologu. Vse to lahko opravite pred revmatologom, ki mu lahko že dostavite vse izvide, ki izključujejo druge vzroke. Suhe oči so pomemben znak. Na koncu je potrebno razmišljati o BURN OUT sindromu, ki se lahko pojavi brez dodatne obremenitve.

Nujno, nujno je raziskati in najti vzrok. Če ste kaj bližje, napišite ponovno. Komaj čakam.

Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.