Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Disekcija aorte


Vprašanje:

Pozdravljeni,

preživel sem disekcijo aorte (tip A+B), imam umetno aortno zaklopko ter zamenjan zgornji del aorte, spodji abdominalni del pa je ostal diseciran, tako da imam dva lumna. Zdravim arterijsko hipertenzijo in sem na stalni kontroli. Sem eno leto na bolniški in pričakujem vabilo na invalidsko komisijo. Zanima me, ali sem zaradi tega invalid? Po poklicu sem varilec.

Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni,

vesel sem, da ste preživeli in predvsem - bili pravočasni. Ali ste zaradi tega invalid? Odgovor ni črno-bel.
Uradno boste invalid, ko bo to z invalidsko oceno pravnomočno. V praksi pa ste po enem letu sposobni več naporov, kot ste bili neposredno po operaciji. Vsekakor pa ste v smislu delovanja srca in ožilja manj sposobni, kot ste bili, preden se je disekcija aorte pojavila. Če pričakujete invalidsko ocenitev, ste zagotovo imeli pregled pri kardiologu z obremenitvenim testom. Ta pregled in preiskava je pokazala, koliko ste sposobni za obremenitve. Z ozirom na delo varilca, ste prav gotovo manj sposobni in verjamem, da boste dobili vsaj eno od kategorij invalidnosti.
To je moje mnenje v zvezi vaše delovne sposobnosti. Ne smete pa pozabiti, da ste imeli hudo bolezen ožilja in da ste komaj preživeli in vprašati se morate, zakaj je to nastalo. Odgovor na to ni verjetno možno podati tako, da pokažemo s prstom samo na enega krivca. Odgovor je kompleksen in tako morate razmišljati tudi sami, namreč v smer dejavnikov tveganja, ki jih morate odstranjevati vse po vrsti, ne glede na to, kaj je vam povzročilo ta zdravstveni problem. Mislim na maščobe v krvi, krvni sladkor, krvni pritisk, na telesno težo, na fiizične obremenitve, na rekreacijo ... Želim vam, da se zavedate, da ste preživeli in da to cenite in živite v skladu s tem zavedanjem in seveda v skladu s svojimi fizičnimi sposobnostmi. Pri tem pa vprašanje, ali ste invalid, skoraj niti ni tako zelo pomembno.

Lepo pozdravljeni.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.