Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ezofagitis


Vprašanje:

Interna medicina Zaradi prebavnih motenj sem bil na endoskopskem pregledu želodca in gastroskopiji. Zdravnik je ugotovil, da je vneta sluznica požiralnika oziroma da imam ezofagitis. Zanima me, ali to vnetje povzročijo bakterije, tako kot vnetja želodčne sluznice (gastritis). Kako poteka zdravljenje te bolezni? Hvala in lep pozdrav Rudi z Jesenic

Odgovor:

Vnetje požiralnika (ezofagitis) je posledica vračanja želodčne vsebine v požiralnik. V želodcu sta kislina in pepsin, ki vplivata na sluznico. Pomaga lahko tudi vsebina dvanajstnika, ki se včasih vrača iz dvanajstnika v želodec in nato še višje v požiralnik. Helicobacter pylori je bakterija, ki se lahko naseli na sluznici želodca in povzroča njeno vnetje. Ta bakterija se ne naseli na sluznico požiralnika in ne povzroča vnetja. Če ima bolnik, ki je okužen z bakterijo Helicobacter pylori, kar je zelo pogosto, razjedo želodca, razjedo dvanajstnika ali hude vnetne spremembe sluznice želodca, bakterijo odstranimo s pomočjo dveh vrst antibiotikov in zdravila, ki močno zavre izločanje kisline. Takšno trojno kombinacijo zdravil mora bolnik uživati teden dni in zelo verjetno je, da bo bakterija izginila.

Ko bakterija izgine, si sluznica želodca opomore; bolj ko je zdrava sluznica, več kisline in pepsina izloča. Posledica je povečana količina želodčnega soka, ki lahko prodre nazaj v požiralnik in poslabša vnetje sluznice požiralnika ali pa izzove vnetje. Obstajajo tudi študije, ki tega ne potrjujejo, vendar ne glede na to lahko zanesljivo trdimo, da Helicobacter pylori sama po sebi neposredno ne vpliva na sluznico požiralnika. Bolezen zdravimo z zaviralci protonske črpalke. To so zdravila, ki vplivajo na tisti del obložnih celic sluznice želodca, ki izločajo kislino. Zdravila za več dni preprečijo izločanje solne kisline. Ker ni kisline, prebavni encim pepsin ni aktiviran, škodljivo delovanje želodčnega soka pa je znatno zmanjšano. Protonska črpalka je kemični proces, pri katerem se skozi steno celice izločajo vodikovi in klorovi ioni (solna kislina). Ker ni kisline, se le-ta ne vrača v požiralnik, sluznica požiralnika ima možnost, da si opomore - drobne, plitve ranice na njej, ki jih vidi zdravnik pri pregledu požiralnika z endoskopom, se zacelijo. Zaviralca protonske črpalke, ki sta na voljo v Sloveniji, se imenujeta omeprazol in pantoprazol (tovarne ta zdravila imenujejo drugače: Controloc(r), Ortanol(r), Ultop(r)). Eno od teh zdravil mora bolnik jemati več mesecev.

Problem pri tej bolezni je v tem, da se kaj rada ponovi, ko prenehamo jemati zdravila - v takšnem primeru je potrebno vnovično jemanje teh zdravil, včasih tudi doživljenjsko, ali pa pride v poštev operativno zdravljenje. O tem, kako vas bodo zdravili, se pogovorite s svojim zdravnikom oziroma zdravnico. Odstranitev bakterije Helicobacter pylori pri bolnikih z refluksnim ezofagitisom ni potrebna.


prof. dr. sci. Igor Križman, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. sci. Igor Križman, dr. med.

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.